Zgrušavanje je u svim krvnim sudovima, srcu, bubrezima, jetri…čak i tamo gde se ne očekuje: Šta je pokazala obdukcija preminulih od kovida u svetu

1
Profimedia

Obdukcije ljudi koji su umrli od koronavirusa pomažu lekarima da shvate kako bolest utiče na organizam, a jedan od najupečatljivijih otkrića odnosi se na zgrušavanje krvi, kaže patolog Dr Ejmi Rapkievic, načelnica odeljenja za patologiju na “NIU Langone Medical Center”, javlja CNN.

Poznato je da neki pacijenti sa COVID-19 imaju probleme sa zgrušavanja krvi, ali nivo do kog se to događa dr Rapkievic je opisala kao “dramatičan”, prenosi N1.

U ranim fazama pandemije, kliničari su primetili veliko zgrušavanje krvi “u raznim velikim krvnim sudovima”, rekla je ona.

„Ono što smo videli na obdukciji bilo je neka vrsta produžetka toga“, rekla je ona.

“Zgrušavanje nije bilo samo u velikim krvnim sudovoma već i u manjim”, rekla je dr Rapkievic i dodala da je i to bilo dramatično, jer iako su to mogli da očekuju u plućima, našli su krvne ugruške u gotovo svakom organu koji su pogledali u obdukcijskom istraživanju.

Studija u kojoj su izloženi nalazi dr Rapkievic objavljena je u časopisu “Lancet EClinicalMedicine”.

“Obdukcije su takođe pokazale nešto neobično u vezi sa megakariocitima ili velikim ćelijama koštane srži. Obično ne kruže izvan kostiju i pluća”, rekla je doktorka.

“Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima”, rekla je ona i dodala: “Primećeno je da u srcu, megakariociti proizvode trombociti koji su uključeni u zgrušavanje krvi.”

Istraživači se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utiču na zgrušavanje u manjim krvnim sudovima kod COVID-19.

“Patologe je iznenadilo nešto što nisu pronašli. Tokom rane faze pandemije, lekari su mislili da virus izaziva miokarditi. Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa”, rekla je dr Rapkievic.

Ona je dodala i to da su patolozi imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava COVID-19 i istraže procese bolesti koji se događaju i da ta mogućnost nije dostupna kod H1N1 ili SARS-a.

1 KOMENTAR

  1. Za mene veoma interesantno jer se ja ne sukobljavam sa svojom ličnošću i svesti u razmišljanu pa sam slobodan da postavim sebi i vama koji pročitate moju pretpostavku u vezi zaključka o obdukciji preminulih od navodno virusa gde kažu!?(“Zgrušavanje nije bilo samo u velikim krvnim sudovoma već i u manjim”, rekla je dr Rapkievic i dodala da je i to bilo dramatično, jer iako su to mogli da očekuju u plućima, našli su krvne ugruške u gotovo svakom organu koji su pogledali u obdukcijskom istraživanju.)Pošto je to tako pitam ! da li su ti svi pacijenti primali preventivnu vakcinu za svaki sezonski grip i to uneti u izveštaj istoriju bolesti i prevencije za sprečavanje(vakcine).ako ja pretpostavim da su te vakcine sadržavale tečne metale koji reaguju na el.frekfrenciju i izazvani njom jure kroz krvotok cepajući krvna zrnca,odbranbene ćelije,bakterije,parazite i tako prave zarazu grejući krv praveći ugruške uništene i skuvane krvi???.

Comments are closed.