Žestoki sukobi građana i policije zbog uvođenja novih mera: Baklje, suzavci i više hiljada nezadovoljnih Australijanaca na ulicama Melburna…

0

(Beta) – Demonstranti protiv karantina žestoko su se sukobili danas sa policijom u australijskom Melburnu, hiljade ljudi je protestovalo i u Brizbejnu, dok su u Sidneju jake policijske snage sprečile okupljanje.

Protesti u Melburnu održani su nakon što je premijer australijske države Viktorije Danijel Endrjuz najavio da će karantin, koji je u Melbournu na snazi više od 200 dana, biti proširen na celu državu, preneo je Gardijan.

U Viktoriji je danas registrovano 77 novih infekcija koronavirusom.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako demonstranti negoduju, nose baklje i gađaju policajce koji uzvraćaju suzavcem. 

Javna okupljanja nisu dozvoljena u Viktoriji jer država pokušava da suzbije porast zaraze koronavirusa.

U Sidneju je raspoređeno više od 1.500 dodatnih policajaca,  a vlasti su zabranile taksi prevoz danas do 15 časova, i zaustavljanje vozova na stanicama u centru grada.

Pravnim licima koja prekrše zabranu preti kazna i do 500.000 dolara, a fizičkim do 100.000 dolara.

Zvaničnici su objavili da su danas u celoj Australiji registrovana 894 nova slučaja zaraze, od kojih najviše upravo u Sidneju.