Ženi optuženoj za ubistvo zbog pobačaja ponovo se sudi: Bila je silovana, nije znala da je trudna, rodila je dete u poljskom toaletu, a zatim je osuđena na 30 godina zatvora

0
Foto Profimedia

Evelin Beatriz Ernandez, 21-godišnjakinji koja se porodila u poljskom toaletu u El Salvadoru, ponovo se sudi za ubistvo pod sumnjom da je namerno izazvala pobačaj. Ovaj slučaj izazvao je pažnju međunarodne javnosti upravo zbog veoma restriktivnih zakona o abortusu u El Salvadoru.

Ernandez je na prvom suđenju navela da je silovana i da nije znala da je u drugom stanju, a osuđena je na 30 godina zatvora. Već je odslužila 33 meseca, a vrhovni sud je u februaru zatražio novo suđenje.

Ovo je prvi put da se u zemlji koja veoma agresivno goni žene koje su imale pobačaj kao ubice ponovo sudi ženi već osuđenoj zbog abortusa, piše Gardijan.

Ernandez je na ulazu u sudnicu rekla: “Želim da pravda bude zadovoljena. Znam da će sve biti u redu. Imam vere u boga i svoje advokate.”

Ona je dodala da se nada “dobrim stvarima” i da je nevina, kako se kasnije i izjasnila na suđenju.

Zbog abortusa je u ovoj zemlji osuđeno i smešteno u zatvor desetine žena. Advokatica Evelin Ernandez istakla je da je ono što se dešava Evelin košmar koji preživljavaju mnoge druge žene u El Salvadoru.

Ernandez je ispričala da se seća kako je stigla do poljskog toaleta u aprilu 2016. godine sa jakim bolovima u abdomenu. Čučnula je kako bi obavila veliku nuždu i beba je skliznula na dno septičke jame. Evelin je majka pronašla onesvešćenu pored toaleta.

Fetus je bio star 32 nedelje, a forenzička ispitivanja nisu uspela da utvrde u kom trenutku je nastupila smrt. Čak je i uzrok smrti i dalje nejasan.

I Evelin i njena majka tvrdile su da nisu znale da je u septičkoj jami bila beba.

“Stvarno nisam znala da sam trudna”, rekla je Evelin. “Da sam znala, dočekala bih to dete sa ponosom i radošću.”

Vrhovni sud je uvažio argument advokata odbrane da nema dokaza da je Evelin Ernandez uzrokovala smrt fetusa na bilo koji način. Ovo suđenje je takođe i svojevrsni test za predsednika Bukelea koji smatra da je abortus prihvatljiv samo u slučajevima kada je život majke u opasnosti, ali i protivnik kriminalizacije žena koje dožive pobačaj.

“Ako siromašna žena ima pobačaj, odmah se sumnja da je abortirala”, rekao je Bukele prošle godine. “Ne možemo da je proglasimo krivom u trenutku kada joj je neophodna pomoć.”

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja u El Salvadoru, raste podrška za “labavije” zakone o abortusu. Ipak, ogroman broj ljudi u ovoj zemlji i dalje smatra da žrtve silovanja treba da budu u obavezi da iznesu trudnoću.

El Salvador je jedna od tri latinoameričke zemlje u kojima je abortus u potpunosti zabranjen, čak i u slučajevima silovanja i incesta, ali i kada je život majke u opasnosti.

Lekari koji pomažu ženama da prekinu trudnoću, kao i žene koje abortiraju, rizikuju zatvorsku kaznu do osam godina; ipak, agresivno tužilaštvo neretko uspeva da ih goni za ubistvo, tako da su kazne često maksimalne u trajanju od 40 godina.

El Salvador je duboko religiozna zemlja, a veruje se da se svake godine obavi hiljade ilegalnih abortusa.

Novo suđenje Evelin Ernandez zakazano je za 26. jul.