Ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno da same iznajme hotelsku sobu

0
Foto Profimedia

Vlasti Saudijske Arabije ukinule su restrikcije i omogućile ženama da iznajmljuju hotelske sobe bez prisustva muškog pratioca, a sada i strani parovi mogu da iznajmljuju hotelske sobe bez dokazivanja da su u braku.

Ublažavanje strogih propisa koji regulišu društvene interakcije uvedeno je nakon što je zvanični Rijad pokrenuo prvu šemu turističkih viza kao deo napora za otvaranje zemlje stranim turistima i diverzifikaciju saudijske privrede koja se oslanja na naftu.

Saudijska komisija za turizam i nacionalnu baštinu je na Tviteru objavila nove pravilnike i potvrdila da žene u Saudijskoj Arabiji mogu da iznajmljuju hotelske sobe uz pokazivanje lične karte, a ranije su to mogle samo u prisustvu muških pratilaca, prenosi N1. Stranim parovima je za iznajmljivanje soba u hotelima dovoljno da poseduju pasoše, a ranije su morali da dokazuju bračni status da bi ušli u istu sobu. Ženama neće biti potrebne ni lične karte ako sobe iznajmljuju u prisustvu muških pratilaca.

Nove mere su nastavak reformskog procesa koji je pokrenuo saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Između ostalog je ukinuo zabranu rada bioskopa i odobrio ženama da voze automobile.

Kritičari tvrde da su to šture i limitirane reforme, a posebno ukazuju na prošlogodišnje svirepo ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu i na izveštaje o torturi nad aktivistima za prava žena.

Ranije je Saudijska Arabija izdavala samo specifične vize koje su se odnosile na verska hodočašća hadža i umre, a prošle nedelje je objavila novu šemu turističkih viza kojima udeo turizma u nacionalnoj kasi želi da poveća sa tri na deset posto.

S ciljem privlačenja turista vlasti Saudijske Arabije olakšavaju i pravila o oblačenju za turistkinje koje će u javnosti morati da pokriju ramena i kolena, ali neće morati da prekrivaju celo telo.