Zemljotres u Hrvatskoj pomerio Sisak i Petrinju ka istoku: “Još nismo otrkili pucanje raseda na površini…”

0
(BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/MO)

Snažni zemljotres, koji je prošle sedmice pogodio centralni deo Hrvatske, uzrokovao je pomeranje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između 15 do 20 centimetara, piše Jutarnji list.

Prema proračunu na osnovu satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzrokovao pomeranje tla s amplitudom od čak 70 centimetara.

Interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja, kaže Govorčin i dodaje da zasad nisu otkrili efekt prvog reda kao što je pucanje raseda na površini.

“Za sada ima enormno puno sekundarnih spoljnih manifestacija zemljotres, kao što su likvefakcije, urušavanja, klizišta… Ipak, efekte prvog reda kao što je pucanje raseda na površini nismo otkrili do sada. Kod ovako jakih zemljotresa očekujemo da je takva manifestacija na površini moguća. Ako nađemo neke površinske manifestacije puknuća raseda, možemo proceniti gde je tačno rased, kakav je bio pomak po njemu i kolika je dužina raseda koji je pukao. Zato nastavljamo obilazak teren”, rekao je seizmolog dr Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, a prenosi Jutarnji.

Najveći pomak, navodi se, zabeležen je u šumskom području okruženom mestima Slana, Glinska Poljana i Gora.

Na zapadnom delu raseda tlo se podiglo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara.

“Sisak se pomerio u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomerio 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara”, rekao je dr Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Prema ranije objavljenom izveštaju Hrvatskog geodetskog instituta zemljotres u Hrvatskoj se dogodio na rasedu koji se otprilike pruža u smeru severozapad-jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline.

Taj rased je granični između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!