Predstavljanje nagrađivanog romana „Zemlja koju gazimo“ španskog pisca Hesusa Karaska biće održana u četvrtak, 12. marta u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu, sa početkom u 19 časova.

Karasko je poznat srpskoj čitalačkoj publici po svom debitantskom romanu „Žega“, koji je i evropska i ovdašnja publika prepoznala kao jedan od najboljih evropskih romana poslednje decenije. Njegov drugi roman pod nazivom „Zemlja koju gazimo“ objavljen je u okviru projekta „Preko horizonta: međukulturni mozaik savremene evropske književnosti“ izdavačke kuće Heliks.

O autoru i njegovom stvaralaštvu govoriće Vesna Stamenković, koja je prevela obe Karaskove knjige na srpski jezik, urednica izdavačke kuće Heliks Katarina Ješić i književna kritičarka Marija Nenezić.

„Zemlja koju gazimo“ je prozna ispovest protagonistkinje Eve Holman, supruge nasilnog i dementnog pukovnika koji je učestvovao u ratu u Španiji, početkom 20. veka, u kojem je poginuo njihov sin. Ovo je roman o veoma neobičnim okolnostima koje život može da donese. Neočekivan zaplet dešava se kada se u dvorište Holmanovih useli neobičan stranac, nemi beskućnik Leva. Kako im je okupirao dvorište, stranac je postepeno i nehotice okupirao i njihove živote. Eva pronalazi vezu između stranca i smrti njenog sina i nesvesno počinje da prezire muža zbog učešća u strahotama rata.

Za roman „Zemlja koju gazimo“ autor je dobio prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost.

Hesus Karasko po struci je profesor fizičkog vaspitanja, ali se u svojoj biografiji može pohvaliti raznim zanimljivim poslovima kao što su berač grožđa, postavljač izložbi, grafički dizajner… Strast prema čitanju i pisanju gajio je oduvek, pišući dnevnike, kratke priče i dečje novele. Živi u Sevilji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.