Zemlja dostojanstvenih građana, a ne država kojom upravlja vlastodržac: O Srbiji kakvu sanja piše Biljana Stojković

Piše Biljana Stojković, predsednička kandidatkinja koalicije "Moramo"

0
Fotografija: Igor Pavićević

Odavno su mi rekli da sam idealista, da se rukovodim idealizovanim principima „savršenog društva” i verom u dobrotu u ljudima. Govore mi da svet ne funkcioniše tako, da napisani zakoni jesu samo idealan okvir unutar kog se realan život migolji i odstupa od tih uzvišenih zamisli. Jer ljudi su, kažu, nešto drugo. Ipak, nikada me neće ubediti da čovek ne prepoznaje ono što je dobro i pošteno. Svako razume razliku između prevare i dobre namere. U zlu postajemo muljatori koji plivaju u mutnim vodama; u čistim potocima vidimo sve ispred sebe.

Srbija koju sanjam, za koju se borim i koju želim da izgradim je zemlja dostojanstvenih građana. To nije država kojom upravlja vlastodržac, Makijavelijev Princ. U mojoj Srbiji jedina moć vladaoca, ali i njegova isključiva obaveza, jeste da obezbedi sprovođenje ustavnih principa. Ustavom zagarantovana suverenost građana promovisana je zakonima koje je doneo parlament sačinjen od poslanika odgovornih samo nama – građanima. Parlament koji odražava volju građana, a ne želje i interese stranaka, donosi zakone za uređivanje odnosa u društvu i zadovoljenje potrebe građana da budu obrazovani, materijalno situirani i zdravstveno zaštićeni. Predsednik Republike Srbije, te ministarstva obrazovanja, rada, zdravstva i životne sredine, kao najvažnija, ali i sva ostala ministarstva, agencije i službe, kao delovi izvršne vlasti, mogu da predlažu zakone, ali ne utiču presudno na njihovo donošenje, menjanje, ili svojevoljnu interpretaciju.

U proteklih par meseci videli smo demonstraciju suprotne vlasti.

Ceo tekst objavljen je u predizbornom specijalu Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 31. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Po ugledu na jedan od najčuvenijih tekstova italijanskog filozofa Umberta Eka, koji je Nedeljnik ekskluzivno objavio u Srbiji pre nekoliko godina, “Kada bih vladao svetom”, ponudili smo glavnim protagonistima predstojećih izbora da napišu autorski tekst na temu – “Kada bih vladala/vladao Srbijom”, s podnaslovom “Kako vidim ovu zemlju posle četiri godine naše vlasti”. Ponudili smo ovu temu za razmišljanje svim relevantnim akterima. (Jedino je Duško Vujošević, nosilac liste “Ajmo ljudi” za Beograd, nekoliko dana pred zatvaranje broja ipak poručio da neće moći da stigne.) Za novi Nedeljnik pišu Marinika Tepić, Biljana Stojković, Danica Grujičić, Miloš Jovanović, Boško Obradović i Saša Radulović.

Naslovna strana predizbornog specijala Nedeljnika