(Beta) – Centralna vojna bolnica u Pragu povela je istragu, kako je navedeno „nelegalnog upada“, o tome kako je šef predsedničke kancelarije Vratislav Minarž prošvercovao jednog zvaničnika stranke ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša bez znanja lekara na intenzivnu negu do bolesnog predsednika Miloša Zemana da pokaže da je predsednik bolje nego što se nagađa u javnosti.

„U posetu Zemanu može samo odabrani uski krug bliskih osoba, a predsednik donjeg doma parlamenta Radek Vondraček među njih ne spada. Centralna vojna bolnica se takođe distancira od izjava Vondračeka o predsednikovom zdravlju. Neovlašćeni upad će proveriti u internoj istrazi“, saopštila je portparolka vojne bolnice Jitka Zinke.

Šef Predsedničke kancelarije koja je nedeljama krila da je predsednik Zeman uopšte bolestan i priznala to tek na dan parlamentarnih izbora 8. oktobra, a dva dana kasnije šef države je hitno prevezen na intenzivnu negu gde leže pacijenti u kritičnom stanju prošvercovao je u četvrtak kod Zemana u posetu, iza leđa lekara, predsednika Poslaničkog doma Radeka Vondračeka.

Šef donjeg doma za stranku ANO premijer Andrej Babiš saopštio je nakon tog sastanka da je navodno Zemanu bolje, da je za razliku od nagađanja u medijima dobro raspoložen, smeje se glasinama da je preminuo i priča viceve a takođe je tvrdio da je Zeman u stanju da obavlja funkciju jer je pred njim navodno potpisao sazivanje konstitutivne sednice Poslaničkog doma za 8. novembar.

„Centralna vojna bolnica distancira se od izjava Radeka Vondračeka o stanju zdravlja predsednika“, odbila je tu priču bolnica u kojoj je Zeman bio već lečen od 14. do 22. septembra a sada je u njoj na intenzivnoj nezi od 10. oktobra.

Zemanovi lekari zatražili su da za eventualne takve posete zvaničnika predsednikov tim uvek zatraži dozvolu Zemanovog lekara, direktora vojne bolnice Miroslava Zavorala.

„Nisam znao za tu posetu a ukoliko je bila bez znanja lekara to je neprihvatljivo i distanciram se od nje“, osudio je ponašanje Vondračeka i šefa Predsedničke kancelarije Vratislava Minarža odlazeći premijer Andrej Babiš.

Lider demohrišćana iz koalicije Zajedno koja je pobedila na parlamentarnim izborima Marijan Jurečka kao i predsednica liberala iz te koalicije Marketa Adamova Pekarova optužili su tim ljudi oko predsednika i vladajuću stranku ANO da od Češke već prave banana republiku.

„To kao zaista? Bez znanja lekara se u šok sobu ušunja predsednik donjeg doma, našale se, popričaju a onda predsednik potpiše da saziva konstitutivnu sednicu donjeg doma? Nisu nam potrebni aktivni koraci predsednika sve do 8. novembra“ poručio je Jurečka na Tviteru.

U Češkoj svakim danom raste ogorčenje što Predsednička kancelarija krije informacije o zdravlju predsednika Zemana i da li je i kada će biti u stanju da se vrati svojim ustavnim obavezama i sada već87 odsto Čeha u novoj anketi agencije Medijan insistira da im se to kaže.

Svega 10 odsto anketiranih smatra da smeju da se kriju informacije koliko je predsednik bolestan, dok 22 odsto želi sve detalje a 65 odsto insistira da Česi imaju pravo da znaju da li može da obavlja dužnosti, pošto u inače ceremonijalnoj funkciji čeških predsednika jedini ključni trenutak nastaje upravo sada, posle izbora kada šef države imenuje novog premijera i vladu.

Predsednik Zeman još pre izbora najavljivao je da će mandat da sastavi vladu dati Babišu, bez obzira na volju birača i ishod izbora a da će ignorisati eventualnu pobedu koalicija desnog centra, koje posle izbora imaju sada komotnu većinu od 108 poslanika, dok Babiš nema s kim da sastavi vladu.

Radek Vondraček je i nakon objavljivanja rezultata izbora i poraza svoje stranke rekao da očekuje da će prvi pokušaj da sastavi vladu od Zemana dobiti Andrej Babiš i da bi ta vlada mogla da odugovlači i ostane uprkos porazu na vlasti čak do juna naredne godine.

Zemanovi prethodnici, posebno Vaclav Havel koji je često bolovao tokom 13 godina koliko je bio predsednik, ali i Vaclav Klaus, nikada nisu krili svoje bolesti i dali su dozvolu lekarima da o njima detaljno obveštavaju javnost.

Paradoksalno i sam Miloš Zeman je koliko još u jesen 2019. godine izjavljivao da zdravlje šefa države ne sme da bude tajna i da javnost ima pravo da zna njegove zdravstvene probleme.

Ukoliko Zeman zbog bolesti ne bude u stanju da se uključi u odluke o novoj vladi posle 8. novembra oba doma parlamenta zajedno mogu da mu oduzmu, trajno ili privremeno nadležnosti i prenesu ih na premijera i predsednike oba doma parlamenta.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-na-plus-pokloni/
Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.