Zelenski se obratio SB UN o situaciji u Buči: “Ruske trupe ubijale cele porodice – odrasle i decu – pokušali su da spale tela”

0
(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom prvom obraćanju Savetu bezbednosti UN od početka ruske invazije na njegovu zemlju kazao je da se tom telu obraća u ime žrtava koje je iza sebe ostavila Rusija, prenosi BBC.

On je u obraćanju preko video linka rekao da su ruski vojnici ubijali civile i silovali žene. Zelenski je juče posetio grad Buču, gde su pronađena tela civila razbacana po ulici i masovna grobnica. O Rusima koji su napali ovo predgrađe Kijeva je kazao da “ne postoji nijedan jedini zločin koji tamo ne bi počinili”.

“Ruska vojska namerno i naglo ubija svakoga ko služi našoj zemlji. Ubijali su žene ispred njihovih kuća dok su samo pokušavale da pozovu nekoga ko je živ. Ubijali su cele porodice, odrasle i decu, i pokušali da spale tela. Obraćam vam se u ime ljudi koji odaju poštu onima koji svakodnevno ginu, poštu civilima koji su umrli, bili su upucani i ubijani metkom u potiljak, pošto su mučeni. Neki od njih su ubijeni na ulicama”, kazao je Zelenski.

On je dodao da su Rusi ubijali civile u Buči “iz čistog zadovoljstva”.

“Odsekli su im udove, prerezali grkljane, žene su silovali i ubijali pred decom. Njima su iščupali jezike samo zato što agresor nije čuo ono što je hteo da čuje od njih”, kazao je Zelenski.

Naveo je da se te akcije ne razlikuju od onoga što čine “drugi teroristi”.