Zelenski: “Očekujemo jače napade Rusije dok se čeka odgovor EU o statusu kandidata”

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

(Beta) – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je kasno sinoć da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju narednih dana dok Kijev čeka zvanični odgovor na svoj zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Evropska komisija preporučila je prošle nedelje da se Ukrajini odobri status kandidata kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU. Preporuku Evropske komisije razmotriće lideri 27 zemalja članca u četvrtak i petak na samitu u Briselu.

Ali je Zelenski upozorio da bi ta odluka mogla da dovede do povećanja ruskih napada na njegovu zemlju, prenela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

U svom noćašnjem obraćanju iz Kijeva, Zelenski je rekao da on i njegovi savetnici očekuju “veću neprijateljsku aktivnost” od Moskve, ali je dodao da su njegove snage spremne za svaki obnovljen napad.

On je obećao da će nastaviti sa, kako je rekao, “istorijskim” ambicijama Ukrajine da se pridruži EU, što je prošle nedelje odobrila Evropska komisija, izvršno telo Unije.

“Mislim da je svima očigledno da je od 1991. bilo malo tako sudbonosnih odluka za Ukrajinu kao ona koju sada očekujemo”, rekao je Zelenski, navodeći godinu kada je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

“I uveren sam da samo pozitivna odluka ispunjava interese cele Evrope”, dodao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je rekao da nema ništa protiv ukrajinske ambicije da postane članica EU, ali je njegov portparol Dmitrij Peskov upozorio da bi svaki potez ka pristupanju zahtevao “povećanu pažnju” Moskve.

Zelenski je upozorio članice EU da bi i one mogle da očekuju odmazdu od Rusije narednih dana.

“Očigledno treba da očekujemo veću neprijateljsku aktivnost od Rusije. I ne samo protiv Ukrajine nego takođe protiv drugih evropskih zemalja”, dodao je predsednik Ukrajine.

Njegovo upozorenje dato je u vreme kada traje napad ruskih snaga na istoku Ukrajine. Ruske snage u regionu pokušavaju da zauzmu punu kontrolu nad Donbasom, oblasti koja je već delom bila u rukama proruskih separatista pre izbijanja sukoba.