ZelenskI: “Evropo, probudi se. Požar u najvećoj nuklearnoj elektrani na kontinentu. Ukoliko bi došlo do eksplozije, bilo bi šest puta gore nego u Černobilju”

0
(Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Nakon požara u nuklearmoj elektrani Zaporožje, koji je oko 6 časova ujutru ugašen nakon nekoliko sati potencijalne opasnosti, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se video-porukom obratio celoj Evropi. Naglasio je da, ukoliko bi došlo do eksplozije, ceo kontinent bi sačekala katastrofa “šest puta gora nego ona u Černobilju”. Ukratko, rekao je, počela bi evakuacija cele Evope.

“Evropo, moraš da se probudiš, najveća nuklearna elektrana u Evropi gori. U ovim trenucima ruski tenkovi grantiraju područje. To su tenkovi koji imaju infrancrvene kamere, dakle znaju gde pucaju. Pripremljeni su za to”, rekao je Zelenski, osudivši Rusiju za “nuklearni terorizam”.

Predsednik Ukrajine naglasio je da se obraća svim Evropljanima.

“Setite se koliko je Černobilj imao žrtava i koliko je patnje izazvao. Bila je to globalna katastrofa. A sada Rusija želi da se sve to ponovi, samo će biti šest puta gore”, zaključio je Zelenski.

Prethodno je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden razgovarao sa Zelenskim kako bi dobio najnovije informacije o požaru u nuklearki Zaporožje u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bajden se pridružio Zelenskom u zahtevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti u toj oblasti i dozvoli vatrogascima i hitnim službama da pristupe mestu požara, navedeno je u saopštenju, a prenosi Rojters.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.