Zeleni najbliže da dobiju gradonačelnika Berlina

0
Foto Beta//(Kay Nietfeld/dpa via AP)

(Beta-AP) – Nemačka stranka Zeleni osvojila je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima u Berlinu i na dobrom je putu da prvi put dobije gradonačelnika glavnog grada Nemačke.

Projekcije zasnovane na izlaznim anketama i brojanju dela glasova pokazuju da su Zeleni, koje vode Analena Berbok i Robert Habek, dobili 23,5 odsto glasova, oko osam odsto više u odnosu na prethodne izbore.

Na drugom mestu, sa 21,5 odsto, nalazi se Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) koja je prethodnih 20 godina imala gradonačelnika Berlina.

Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) zauzela je treće mesto sa 15 odsto glasova.

Uz današnje parlamentarne izbore u Nemačkoj i lokalne u Berlinu, gradjani su birali i parlament severoistočne pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Na tim izborima ubedljivo je pobedila SPD, osvojivši 37 odsto glasova, dok je na drugom mestu ekstremno desna Altrenativa za Nemačku, sa 18,5 odsto, a na trećem CDU sa 14 odsto.

Na parlamentarnim izborima SPD je osvojila oko 25,5 odsto glasova, a konzervativna koalicija 24,5 odsto, pokazuju projekcije dve nemačke televizije