Zelena stranka: “Radna grupa za zaštitu vazduha nije dala predlog nijedne hitne mere… Mi ćemo predati prave…”

0
Foto: Zelena stranka

Zelena stranka saopštila je danas da će u najkraćem roku predati Vladi Srbije “prave mere” i “plan smanjenja zagađenja”, zato što vladina Radna grupa za zagađenje vazduha koja je, kako su ocenili, osnovana isključivo da bi se donele hitne mere posle prvog sastanka, “nije dala predlog nijedne hitne mere”.

“Naprotiv, nadležni organi nam poručuju da je zagađenje prosečno, da termoelektrane nisu zagađivači. Svi postupci Vlade i nadležnih ministarstava su potpuno šizofreni. Ako nema vanrednog zagađenja, čemu onda hitni sastanci i vanredna radna grupa”, navodi se u saopštenju Zelene stranke.

Ukazano je da je takvo ponašanje Vlade Srbije prema građanima nedopustivo, i postavljeno pitanje “zašto onda, ako termoelektrane nisu zagađivači, da se ulaže u obnovljive izvore energija”.

“Da li to znači da svi izveštaji međunarodnih agencija lažu, da Energetska zajednica laže? Da li su podaci iz svih ostalih gradova sveta gde zagađenje jeste umereno, i daleko niže od našeg, lažni”, navodi se u saopštenju Zelene stranke.

(Beta)