Zelena salata iz svemira ne samo da je ukusna, već je i hranljiva: Da li je NASA pronašla formulu za uzgoj povrća van Zemlje

1
Foto: Profimedia

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Frontiers in Plant Science”, zelena salata koja se uzgaja u svemiru ne samo da je ukusna, već je i podjednako hranljiva i bezbedna za jelo kao dosadna stara zelena salata kakvu konzumiramo na Zemlji.

“Mogućnost uzgoja bezbedne i sveže hrane kao dopune pakovanoj hrani za astronaute u svemiru važan je cilj za NASA”, piše časopis.

Zelena zona

Nedugo posle prvog eksperimenta, godine 2014., salatu su astronauti ubrali i poslali u svemirski centar Kenedi na analizu. Posle temeljnog pregleda salate uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), istraživači su zaključili da je razlika između nje i one uzgojene na Zemlji minimalna. Reč je o zanemarljivoj razlici u količini nekih metala i minerala, među kojima su gvožđe, kalijum i cink.

Astronauti su uzgajali salatu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između 2014. i 2016. Naučnici na Zemlji proveravali su kakva je salata u pitanju, repliciravši identične uslove uzgoja.

Rezultati su bili ohrabrujući: dve glavice zelene salate bile su skoro u potpunosti iste, uključujući i mikrobne zajednice koje se nalaze u biljkama. Pokazalo se da “svemirska salata” sadrži nešto viši nivo bakterija, ali među njima nije nijedna opasna po ljudsko zdravlje, poput ešerihije ili salmonele.

Uzgoj hrane u održivom sistemu, bezbedne za konzumaciju, postaće presudno kada NASA krene u duže misije.

Pokazalo se da je uzgoj salate daleko jednostavniji od uzgoja ostalih vrsta povrća.

“Slične ćemo uslove uzgoja morati da obezbedimo i za paradajz, krompir i papriku, a nadamo se da ćemo početi da ih uzgajamo i u tekućoj godini i tokom sledeće”, rekla je glavna autorka i naučnica iz svemirskog centra Kenedi Kristina Kodadad, a prenosi Hina.

Astronauti za sada uglavnom konzumiraju jela koja rehidriraju na ISS-u. Na meniju je koktel od sušenog voća, orašastih plodova, piletine, govedine i škampa, ali nijedna salata ne može tako dobro da se obradi da bi preživela put do nulte gravitacije.

U prerađenim paketima s obrocima nedostaje hranjivih materija i nekih vitamina, posebno kalijuma i vitamina C, B1 i K. Astronauti će u budućnosti morati da funkcionišu “nezavisno od Zemlje”, a ovo je jedan od koraka ka tom cilju.

1 KOMENTAR

Comments are closed.