“Zdravstveni pasoš” za Grčku ovog leta? “Na stolu je mnogo opcija. Otvaramo se za strance od jula…”

0
Beta - AP Photo/Thanassis Stavrakis

“Postepeno ponovo otvaramo ekonomiju naše zemlje i nadamo se da ćemo biti spremni za sezonu letnjih odmora. Dočekivali smo turiste više od 50 godina i želimo da nastavimo, pokazujući isto gostoprimstvo po kome smo vrlo dobro poznati. Biće nam više nego drago da i ove godine dočekamo naše srpske prijatelje”, rekao je za Novosti Jorgos Dijakofotakis, ambasador Grčke u Beogradu, a preneo Blic.

Veliki broj građana Srbije, koji je navikao da letnji odmor provede u Grčkoj, u dilemi je šta da radi predstojećeg leta zbog pandemije.

Ono što mnoge zanima koji tradicionalno letuju u ovoj mediteranskoj zemlji su takozvani “zdravstveni pasoši” kao i kako do njih doći ako baš požele da i ove godine provedu godišnji odmor baš u Grčkoj.

“Na stolu je mnogo opcija. Rat protiv pandemije još nije gotov. Ostajemo budni i oprezni i nastavićemo da sledimo savete našeg odličnog tima epidemiologa. Siguran sam da ćemo uspeti da uspostavimo ravnotežu između čuvanja ljudi i otvaranja granica naše zemlje. Moguće je da će biti nekih medicinskih zahteva za strance, ali ne nužno i to što nazivate ‘zdravstvenim pasošima’. Grčka vlada će blagovremeno dostaviti neophodne informacije”, rekao je on.

Dijakogotakis navodi da će ovo biti svakako specifično leto u smislu mera kojih ćemo morati da se pridržavamo tokom putovanja.

“Ovo će biti drugačije leto, sa socijalnim distanciranjem i određenim protokolima i pravilima putovanja. Ovi novi protokoli, za koje se nadamo da će biti usvojeni na evropskom nivou, regulisaće turizam. Nadamo se da će biti odgovora EU o tome kako da se nosimo sa pandemijom mudro po turizam. Grčka vlada sa svojim partnerima radi na tome”, rekao je ambasador.

Za sve one koji su uplatili letovanje za jun, a nisu u mogućnosti da odu na odmor, ambasador Grčke ima optimističan odgovor.

“Nadamo se da je najgore iza nas. Pretpostavljajući da zdravstvena situacija ide onako kako je planirano, Grčka se priprema da ugosti strane turiste od jula pa nadalje. Što se tiče onih koji su rezervisali smeštaj za jun, uveravam vas da niko neće izgubiti svoj novac. Uspostavili smo sistem vaučera koji im omogućava da sigurno dođu u Grčku ne rizikujući svoj novac. Podsetio bih da kada je agencija “Tomas Kuk” prošle godine bankrotirala, da su njihovi klijenti u Grčkoj tretirani s najvećim poštovanjem”, rekao je ambasador.