Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

U atmosferi druženja i zabave, i uz pomoć nastavnika fizičkog vaspitanja i atletskih trenera, osnovci su imali priliku da se oprobaju u različitim atletskim disciplinama i na taj način kroz igru upoznaju osnovne elemente dečje atletike. Isticanje važnosti redovne fizičke aktivnosti za pravilan rast i razvoj dece školskog uzrasta jedan je od stubova ZdravoRastimo programa, budući da ona doprinosi jačanju mišića i kostiju, razvija motoričke sposobnosti i smanjuje rizik od prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema. Ne treba zanemariti ni korist vežbanja za mentalno zdravlje. Aktivnosti poput trčanja, skakanja i igre loptom poboljšavaju raspoloženje i podstiču osećaj zadovoljstva, a oslobađaju od napetosti i negativnih emocija. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje deci i adolescentima najmanje 60 minuta dnevno uglavnom aerobne, fizičke aktivnosti umerenog do jakog intenziteta.

„Redovna fizička aktivnost je suštinski važna za pravilan rast i razvoj dece i zato je aktivno podstičemo kroz sada već tradicionalne Sportske dane i ostale naše aktivnosti u školama tokom cele školske godine. Cilj nam je da deca na časovima fizičkog vaspitanja, ali i kod kuće, usvoje fizičku aktivnost kao zdravu naviku koja će postati deo njihove svakodnevice“, ističe Koraljka Novina Brkić, koordinatorka ZdravoRastimo programa i nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Nakon atletskih disciplina, na ZdravoRastimo stanici učenici su se uz pomoć zabavno-edukativnih sadržaja upoznali sa principima uravnotežene ishrane. Učeći o najboljim načinima da se različite namirnice kombinuju, te o njihovim hranljivim dobrobitima, kroz različite igre osnovci su stekli znanja o planiranju zdravih obroka koja će im značiti kroz ceo život.

„Uravnotežena ishrana je drugi stub našeg programa – redovan unos raznovrsne hrane bogate voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima doprinosi tome da deca imaju više energije, bolje se koncentrišu u školi i budu manje sklona zdravstvenim problemima. Zato nastojimo da ih kroz program naučimo da i sami počnu da primenjuju ove principe u svom svakodnevnom izboru namirnica“, dodaje Koraljka Novina Brkić.

ZdravoRastimo tanjir i ZdravoKlopajmo kuvar samo su deo programa ZdravoRastimo, koji se u Srbiji sprovodi punih 12 godina i promoviše zdrave navike kod najmlađih generacija. Deo je globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative, a u Srbiji se realizuje u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Do sada je njime obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca koji su stekli dragocena znanja o uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti. Program je specifičan i po praksi međuvršnjačke edukacije, gde su đaci prihvatili plemenitu ulogu da svojim mlađim drugarima prenesu važne lekcije i nauče ih zdravim navikama, postajući tako svojevrsni mentori. Posebna pažnja posvećuje se i roditeljima, koji o projektu uče na roditeljskim sastancima posvećenim ovoj temi.

Program je takođe prepoznao i značaj uloge nastavnika fizičkog vaspitanja u formiranju zdravih životnih navika kod dece školskog uzrasta. Zato je od samog početka sprovođenja imao za cilj da pruži podršku što većem broju škola i nastavnika koji su želeli da u svoje časove fizičkog vaspitanja unesu više kreativnosti i inovativnosti, i time zainteresuju učenike da budu aktivniji i da se zdravije hrane. Prošavši i sami edukacije, nastavnici u školama sprovode radionice u okviru ZdravoRastimo programa, pa su tako svojim zalaganjem i kreativnim idejama učinili časove fizičkog vaspitanja interesantnijim za đake, koji su pravili planove zdrave ishrane, vodili dnevnik ishrane, a neki i uredili školska igrališta kako bi još više mogli da se rekreiraju na svežem vazduhu. Zahvaljujući tome što prepoznaju važnost zdravih životnih navika za pravilan razvoj svojih učenika, upravo nastavnici svojim kreativnim pristupom časovima fizičkog vaspitanja daju neizbrisiv doprinos ovom programu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.