Zdravko Mamić i zvanično zatražio da zatvorsku kaznu služi u Bosni i Hercegovini

0
Foto: Profimedia

Zdravko Mamić odavno je javno rekao da želi da zatvorsku kaznu od šest i po godina izdržava u BIH. U utorak je njegova odbrana zvanično Županijskom sudu u Osijeku podnela molbu za pokretanjem procedure i sprovođenjem postupaka ustupanje kazne zatvora BiH.

Pozivaju se na Sporazum između dve zemlje, državljanstvo i prebivalište u BiH, kao i želju Zdravka Mamića da tamo služi kaznu. Smatraju da se time neće ugroziti svrha kažnjavanja i traže da sud molbu prosledi na odluku Ministarstvu pravosuđa.

Županijski sud u Osijeku je inače, po redovnoj proceduri, pozvao Zdravka Mamića da se 30. aprila javi sudiji, koji bi tada trebalo da mu odredi datum javljanja u zatvor, ali jasno je da se Zdravko Mamić neće pojaviti. Kao što nije ni njegov brat Zoran u ponedeljak.

Sudija Županijskog suda u Zagrebu Zoranu Mamiću je ipak odredila da se 10. maja mora javiti u Remetinec. Odbrana je najavila žalbu, ali ako rešenje postane pravosnažno, a Zoran Mamić se tada ne javi u Remetinec, za njim će biti raspisana poternica.