Zdravije navike kod dece u Srbiji u odnosu na period pre 10 godina

  0

  Razvijanje zdravih navika kod dece, poput pravilne ishrane i redovnih sportskih aktivnosti, i dalje je jedan od najvećih roditeljskih izazova. Srbija se, kao i ostale zemlje, suočava sa porastom prekomerne težine dece, o čemu svedoče rezultati najnovijih istraživanja – u uzrastu od 13 godina, čak 29% dečaka je gojazno, dok taj procenat kod devojčica iznosi 15%.[1]

  Kako bi podržala roditelje i obrazovne institucije u uspostavljanju temelja za zdrav razvoj dece i ukazala na važnost pravilne ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću, kompanija Nestlé već 10 godina sprovodi edukativni projekat ZdravoRastimo u osnovnim školama širom Srbije. Za desetogodišnjicu uspešnosti u edukaciji dece o pravilnoj ishrani, Nestlé je kreirao ZdravoKlopajmo kuvar, koji nudijednostavna rešenja za pravilnu ishranu dece, a nastao je u saradnji sa mamama i tatama influenserima, roditeljima, profesorima i učenicima koji su se odazvali.

  Osnovna škola „Đuro Salaj“ u Subotici, koja je uključena u projekat ZdravoRastimo, osmislila je i svoju zbirku recepata „Đurin zdravi kuvar“ u kojoj su nastavnici i učenici kreirali recepte na srpskom i mađarskom jeziku. „Kroz rad sa decom trudim se da svake godine proširujem aktivnosti i edukaciju o zdravoj ishrani. Osim Kuvara, gde su se naši đaci upoznali sa mernim jedinicama kroz razne recepte, učenici nižih razreda su organizovali izradu skulptura od povrća i voća, a viši razredi su aktivno bili uključeni u međuvršnjačku edukaciju“, ističe Melitta Ostojić, nastavnica fizičkog vaspitanja subotičke osnovne škole „Đuro Salaj“.

  Školske 2020/21, kroz projekat ZdravoRastimo prošlo je više od 25.000 učenika iz oko 100 škola širom Srbije, iako je ova godina bila posebno izazovna za realizaciju programa, s obzirom na to da su đaci većinski pohađali školu onlajn. Predavanja o zdravim stilovima života su nastavljena i u vreme trajanja nastave na daljinu, putem Google učionice, kako objašnjava Ivana Glogovac, nastavnica fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u OŠ „Đura Jakšić“ iz Beograda. Pridržavajući se epidemioloških mera, nastavnici i učenici ove škole došli su na ideju da sadržaje u vezi sa principima pravilne ishrane i značajem bavljenja fizičkom aktivnošću snime, i u video formatu ih učine dostupnim na sajtu škole.

  Projekat je probudio interesovanje i drugih predmetnih nastavnika i odeljenskih starešina u školama, te su kreativan doprinos kroz svoje časove dali i nastavnici domaćinstva, likovne kulture i biologije, a đaci su bili angažovani u pripremi edukativnih postera, osmišljavanju zdravih obroka kod kuće i deljenju recepata sa vršnjacima, i tako su uspeli da nauče mnogo o nutritivnim svojstvima namirnica koje koriste u ishrani.

  „Već imamo izvestan broj dece koji je usvojio ove zdrave navike i koji se trudi da se u što većoj meri pridržava osnovnih smernica koje su im date. Smatram da je to dobar početak, kako za učenike tako i za sam projekat ZdravoRastimo, jer imamo već nekoliko edukovanih generacija koje će svoje znanje primenjivati i nadalje“, ističe Sanja Bošković, nastavnica fizičkog vaspitanja u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Kruševca.

  Iz ovih primera, može se zaključiti da zdrave navike nije tako teško izgraditi kod dece, ukoliko se izabere pravi pristup koji budi njihovu radoznalost, odgovornost i kreativnost, a put novim sistemskim rešenjima u budućnosti mogle bi otvoriti upravo društveno odgovorne kompanije, po uzoru na Nestlé.


  [1] Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, http://www.batut.org.rs/download/novosti/RezultatiIstrazivanjaPonasanjaDeceSkolskogUzrasta.pdf, Rezultati istraživanja ponašanja dece u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2018. godine, Beograd;

  Svetska zdravstvena organizacija, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/332091/9789289055000-eng.pdf, Spotlight on adolescent health and well-being, 2017/18.