Albanski tužioci izdali su zbog pogibije 51 osobe u zemljotresu, niz naloga za hapšenje na osnovu optužnice za ubistva i zloupotrebu vlasti.

Policija i tužioci su objavili da su početne istrage pokazale da se „gubitak života u urušenim zgradama dogodio i zbog toga što građevinari, inženjeri i vlasnici nisu poštovali propise, norme i standarde sigurne gradnje“, prenosi N1 pisanje agencije Hina.

Tužitelji su ukupno izdali 17 naloga za hapšenje, objavila je policija. Dvoje od devetero privedenih u subotu pod optužbom za ubistvo su vlasnici dva hotela koja su se urušila. U tim su hotelima u Draču, drugom najvećem albanskom gradu i najvećoj luci, poginule četiri osobe.

Treći je direktor policijskog odmarališta u kojem je poginuo visoki starešina policije.

Tokom trideset godina od sloma komunističke vlasti 1990. mnogi su se Albanci preselili u gradove, zauzimajući placeve i zgrade bez ozbiljnijeg nadzora vlasti.

Mnoge od zgrada su od tada legalizovale vlade željne glasova, ali delom su legalizovane i zbog nastojanja da se ti prostori urbanizuju uvođenjem kanalizacije i gradnjom puteva.

Oba hotela na plaži južno od Drača izgrađena su ilegalno, a drugi je i protvzakonito legalizovan, saopštila je policija.

Policija je rekla da su neki od 17 optuženih pobegli nakon potresa koji se dogodio 26. novembra.

Višespratnice i neboderi izgrađeni duž obale nakon sloma komunističke vlasti većinom su hoteli i apartmani namenjeni strancima i Albancima, uključujući i etničke Albance sa Balkana i iz dijaspore. Većina tih zgrada u potresu nije pretpela štetu.

Albanije tek treba sa izračuna cenu obnove i ponovne izgradnje domova za 14.000 ljudi koji su zbog potresa postali beskućnici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.