Zbog “poslednjeg poteza” Federike Mogerini, Dačić u dilemi: “Pričaću sa Vučićem o tome, ali ćemo najverovatnije ići u Finsku”

1
Foto: Profimedia

Odlazeća šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata za članstvo, krajem avgusta, u Helsinkiju, pozvala je i predstavnike Prištine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući ovaj potez, naveo je da je reč o presedanu.

“Svaki put kada neko predsedava EU, a sada je to Finska, ta zemlja organizuje sastanke ministara spoljnih poslova koji zakazuje visoka predstavnica i pozivaju se ministri kadnidata za članstvo. I sada prvi put, iako to od nje niko nije tražio, i to poslednji put u svom mandatu, kao da želi da ostavi neki legat (svom nasledniku Đuzepu) Borelu”, rekao je Dačić i dodao da Finska nije kriva, te da je ovaj potez napravljen samo kako bi i Kosovo bilo prisutno.

Šef srpske diplomatije je upitao po čemu je Kosovo zaslužilo takav poziv Federike Mogerini.

“Posle taksi, incidenata, pokušaja pravljenja vojske koja je protiv rezolucije 1244, posle neispunjavanja Briselskog sporazuma koji bi ona trebalo da garantuje kao naslednica Ketrin Ešton. Očigledno da na kraju mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji”, kazao je Dačić.

Na tom sastanku, navodi on, neće biti državnih obeležja, već samo ime i prezime.

“Konsultovaću se sa Vučićem, jer svaku odluku iz domena spoljne politike moramo dobro da prosmislimo. Koliko bi se nama isplatilo da ne idemo. Ispalo bio da nas optužuju da ne želimo dijalog, nastavak dijaloga. Najverovatnije će se ići na sastanak. Mogerinijeva je to uradila uz pismeno protivljenje Španije”, rekao je Dačić.

1 KOMENTAR

  1. sigurno da ces da ides, da ti dupe vidi put, kako kaze nas narod. sram te bilo, sto ti zemlju i narod vise ponizavaju, ti i ekipa ste sve servilniji. borite se za kosovo i metohiju fol.

Comments are closed.