Pfizer i BioNtech su prošle nedelje predali dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Na ispitivanje su stigle i doze vakcine „Sputnjik V“. I to su ohrabrujuće vesti. Ali dolazak vakcine neće biti kraj bitke sa virusom – pre početak. Šta će značiti kad vakcina dođe, da li je to povratak na staro, a zašto nije, šta nas očekuje i zašto ne smemo da ponovimo greške u mesecima koji slede, govorili su stručnjaci za Nedeljnik.

Hroničan problem tokom ove pandemije su, između ostalog, pogrešne ili neprimenjene protivepidemijske mere u vremenu koje je „vapilo“ za blagotvornim, primenljivim i efikasnim odlukama, kaže za Nedeljnik prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti:

„Zato su stručne odluke, kao proizvod kompromisa medicinskog i nemedicinskog dela KŠ, pokazale svoje naličje: nedovoljnost ili zakasnelost i, u krajnjoj instanci, neefikasnost. Takođe, ceo koncept protivepidemijskih mera je bio pogrešan, jer se isključivo svodio na iznuđene mere (tzv. post festum medicina), a ne na mere koje idu u susret nadolazećim i prepoznatljivim problemima.“

Relativno prihvatljivu epidemiološku situaciju, od druge polovine avgusta do druge polovine oktobra, rezimira Delić, iskoristili smo za svakodnevno isticanje samozaslepljujućeg trijumfalizma („najbolji u Evropi“), koji nije bio ničim utemeljen, odnosno bio je netačan. Anestezirane i uljuljkane građane i nemedicinske članove KŠ, uz evidentno odsustvo planskih, promišljenih, proaktivnih i dugoročnih protivepidemijskih mera (npr. masovno testiranje i aktivno praćenje kontakata) iznenadio je i obilato iskoristio postojeću situaciju SARS-CoV-2.

„Poznata hronologija pandemija, s tekućim apokaliptičnim scenama, jasno govore da ćemo zbog neznanja, neodlučnosti i kompromisa ‘platiti’ ogromnim brojem obolelih i preminulih. Samo zahvaljujući zdravstvenim radnicima u skafanderima, njihovom radu, odgovornosti, požrtvovanju, pa i stradanju, neizbežna humana katastrofa će biti značajno ublažena“, prognozira Delić.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.