Zbog Armstrongove smrti bolnica platila odštetu od šest miliona dolara njegovoj porodici

0
Foto: Profimedia

Bolnica u kojoj je operisan i lečen čuveni astronaut Nil Armstrong pristala je da plati šest miliona dolara u nagodbi sa porodicom legendarnog astronauta, zbog optužbi da su komplikacije posle operacije dovele do njegove smrti pre sedam godina, piše Gardijan.

Iznos nagodbe iz 2014. godine podeljen je na 10 delova koji su pripali Armstrongovoj široj porodici. Među onima koji su dobili novac su i njegova dvojica sinova, sestra, brat i šestoro unučadi, kako se navodi u sudskim dokumentima iz okružnog tužilaštva u okrugu Hamilton u Sinsinatiju, koji je postao tek sada javno dostupan. Armstrongova udovica Kerol nije dobila nikakav novac. Njegovi sinovi, Mark i Rik, tvrde da je nebriga bolnice u Ohaju koštala njihovog oca života, kako je preneo Njujork tajms.

Nil Armstrong je preminuo posle hirurške intervencije 2012. godine. Bolnica je, kako se navodi, prihvatila nagodbu zbog negativnog publiciteta i straha zbog optužbi da je operacija izvedena loše. Kerol Armstrong rekao je za Njujork tajms da je potpisala sporazum kao izvršilac, ali da nije dobila ništa.

Nil Armstrong je primljen u bolnici u avgustu 2012. godine zbog vaskularne operacije i bajpasa. “On je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji, ali su nastale post-operativne komplikacije i kasnije je umro”, navodi se u predlogu nagodbe.

Najveći deo novca, oko 5,2 miliona dolara, podelili su Armstrongovi sinovi. Njegovibrat i sestra dobili su po 250.000 dolara, a šestoro unuadi oko 24.000 dolara.