“Završićemo svi po psihijatrijskim bolnicama. Zašto bi održavanje filmskog festivala bilo opasnije od crkvenih liturgija i političkih skupova”

0
Printscreen/YouTube/Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija je jedan od gostiju 49. Festa (sa filmom “Ribanje i ribarsko prigovaranje” u režiji Milana Trenca) i prilikom ove posete Beogradu dobio je priznanje “Beogradski pobednik” za izuzuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

On je tokom boravka u Beogradu rekao da je bilo hrabro da “se offline realizuje velika filmska smotru”.

“Suočeni smo sa opasnim virusom koji mutira i seje strah i smrt po svetu. Pogledajte Indiju… To je opasan protivnik koji ne samo svojim bakteriološkim delovanjem, već i posledicama infekcije uništava ljude. Problem je što taj virus u velikoj meri utiče i na psihu čoveka. Završićemo svi po psihijatrijskim bolnicama. Razboljevamo se svi od drugih bolesti jer podležemo strahu i panici”, rekao je Šerbedžija.

Proslavljeni glumac je pozvao sve da uprkos pandemiji pokušaju da se odupru strahu i nervozi.

“Moramo održavati ritam svojih života uprkos pandemiji. Moramo poštovati ritam našeg tela i duha uprkos razornom dejstvu bolesti. Zašto bi održavanje filmskog festivala bilo opasnije od crkvenih liturgija i političkih skupova… Čestitam organizatorima Festa što su uprkos svemu uspeli da nas časte filmskim festivalom u kojem publika gleda filmove u bioskopskim salama, kako i dolikuje”, rekao je Šerbedžija.