Izbori na Kosovu: Srpska lista proglasila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom gde je bio i najveći odziv

0
Foto Beta/(AP Photo/Visar Kryeziu)

Izborni proces na Kosovu danas u 19 časova je završen bez značajnijih incidenata i na njima su građani izašli na izbore da biraju svoje lokalne predstavnike, odbornike i gradonačelnike u 38 opština.

Sva biračka mesta otvorena su na vreme u 07:00 ujutro i zatvorena u 19:00. 

Rakić proglasio pobedu Srpske liste

Kandidati Srpske liste na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pobedili su u svih deset opština sa srpskom većinom, saopštila je Lista. Očekuju se rezultati i iz drugih opština.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je ta politička opcija pobedila u svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, a da je njihov kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević osvojio “više od 10.776 glasova”.

On je na konferenciji za štampu nakon današnjih lokalnih izbora na teritoriji Kosova kazao da je srpski narod pokazao “snagu, jedinstvo i slogu”, ali i da će nastaviti da insitiraju na uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO). 

“Borimo se za ZSO, ukoliko ne bude (bilo) ZSO, neće biti ni kosovskih institucija… (Srpski narod) je poslušao poziv Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, naveo je Rakić, prenela je agencija Beta.

On je dodao da su podaci za Severnu Mitrovicu konačni, da su u ostalim lokalnim samoupravama oni preliminarni, ali da je po njima predstavnik Liste u Gračanica Ljiljana Šubarić osvojila “četiri puta više glasova od protivkandidata”.

Izlaznost 42,8 odsto, u severnim opštinama više od 60 procenata

Centralna izborna komisija je saopštila da je izlaznost na lokalnim izborima 42,8 odsto. Najveći odziv je bio u opštinama sa srpskom većinom.

U severnim opštinama – Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću odziv je pre 19 časova bio preko 60 odsto. U srpskim sredinama južno od Mitrovice očekuje se odziv od preko 50 odsto.

Posmatrači na izborima u srpskim sredinama nisu registrovali veće neregularnosti tokom glasanja. To su konstatovali i posmatrači Evropske unije, a ono što je primećeno, jeste da je bilo građana kojih nije bilo u biračkim spiskovima, prenosi RTS.


Prema podacima CIK Kosova, na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 gradjanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština. 


Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkim mesta. 

Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena.Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno i za jednog kandidata za odbornika opštine. 


Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.