(Beta) – Svečanom ceremonijom na Nacionalnom stadionu u Pekingu i gašenjem olimpijskog plamena, danas su posle 16 dana završene Zimske olimpijske igre.

Ceremoniji na stadionu Ptičje gnezdo prisustvovali su, izmedju ostalih, kineski predsednik Si Djinping i predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Ceremonija je počela dečjim plesom ispod velike pahulje. Oni su nosili lampione u obliku pahulja i na kraju su formirali natpis Peking 2022. Podignute su kineska zastava i zastava MOK, a zatim je iznad terena prikazan tradicionalni kineski čvor koji simbolizuje zajedništvo sportista koji su došli sa svih strana sveta.

Sportisti su zatim uz zvuke Ode radosti zajedno izašli na teren, mahali su zastavama svojih zemalja, smejali se i fotografisali se.

Posle toga dodeljene su medalje za najbolje u kros kantriju za žene masovni start na 30 kilometara i muškarce. Zlato je osvojila Tereza Johaug, srebro Amerikanka Džesi Digins, a bronzu Finkinja Kertu Niskanen.

U muškoj trci pobedio je Rus Aleksandar Boljšunov, srebro je osvojio njegov sunarodnik Ivan Jakimuškin, a bronzu Norvežanin Simen Hegstad Kruger.

Organizatori su zatim prikazali kratak video snimak i odali priznanje volonterima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja, a na pozornici se pojavilo šestoro volontera, kada im je legendarni biatlonac Martin Furkad uručio priznanja.

Ceremonija je nastavljena tačkom momenat sećanja pod temom Vrbina grančica, koja simbolizuje rastanak, ali i novi život. Zatim je intonirana himna Grčke, u kojoj su nastale Olimpijske igre.

Uz pesmu dečjeg hora spuštena je olimpijska zastava, gradonačelnik Pekinga je dodao do Baha, koji je zastavu predao predstavnicima narednih Igara u Italiji 2026. godine, a zatim je izvedena italijanska himna. 

Predsednik Organizacionog komiteta Igara u Pekingu Taj Ći zahvalio je svima u organizaciji takmičenja i ocenio da su Igre odlično organizovane.

„U poslednjih 16 dana sportisti iz 91 zemlje takmičili se pošteno i u duhu olimpizma postigli sjajne rezultate i prikazali sjajno umeće. Naš zajednički cilj bio je da organizujemo bezbedne jednosavne i sjajne ZOI sa jakim osećajem odgovornosti i cilju sprečavanja širenja korona virusa. Uspeli smo u tome bez obzira na pandemiju koja vlada u svetu“, rekao je on.

„Materijalizovali smo viziju angažovanja oko 300 miliona ljudi u zimskim sportovima. Olimpijski plamen je sa ponosom bio na Nacionalnom stadionu, bliži se momenat kada će biti ugašen. Nadam se da ste uživali i da će vam Igre ostati u sjajnom sećanju, nadajući se da će nam zajednička budućnost biti još bolja“, dodao je on.

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da je na takmičenju bio prisutan olimpijski duh i čestitao je Kini na organizaciji.

„Tokom proteklih 16 dana mi smo se divili izvanrednim nastupima sportista svako od vas se trudio i tražio najbolje od sebe, zaista ste nas dirnuli. Ne samo da ste poštovali ijedne druge, nego ste podržavali jedne druge, bili ste sjajni primeri iako su vaše zemlje u nekim momentima bile podeljene. Prevazišli ste te momente i pokazali da olimpojska zajednica donosi jednakost, da smo svi jednaki bez obzira na to kako izgledamo, odakle dolazimo i u šta verujemo“, naveo je Bah.

„Ova jedinstvena moć Igara je toliko jaka da sila koje žele da nas podele nemaju nikakve šanse. Dali ste priliku miru. Neka politički lideri širom sveta budu inspirisani vašim primerom solidarnosti i porukama mira. Delimo olimpijski duh sa svim sportistima koji su ostvarili svoje snove uprkos pandemiji. Vi pripadate i uvek ćete pripadati olimpijskoj zajednici“, dodao je on.

Bah je rekao da ako svi želimo da prevazidjemo pandemiju, da „moramo da budemo brži, moramo da želimo više, moramo da budemo jači i da stremimo zajedno“. Pozvao je medjunarodnu zajednicu da svakome omogući pristup vakcini protiv korona virusa.

„Olimpijski duh može da sija sjajno jer su Kinezi i kineski narod omogućili da se ove ZOI održe u veoma bezbednim uslovima. Olimpijsko selo bilo je izvanredno objekti i borilišta, skijališta i organizacija – izuzetna. U ime najboljih sportista koji se bave zimskim sportovima reći ću: ‘Hvala Kina, hvala kineskom narodu’. Volonteri ugrejali ste nam srca nasmejanim očima, vaša dobrota će ostati uz nas zauvek“, poručio je Bah.

„Ovo iskustvo jedino je bilo moguće jer su naši domaćini bili veoma velikodušni. Možemo da proglasimo da je Kina zemlja zimskih sportova jer su ove Igre bile izuzetne. Sada treba proglasiti kraj ovog nezaboravnog iskustva. Proglašavam Zimske olimpijske igre Peking 2022. godine zatvorenim“, rekao je Bah.

Posle toga prikazan je video snimak u kome je kineski narod zahvalio gostima iz sveta, uz poruku da svi zajedno treba da delimo lepšu budućnost. Iznad terena zatim je prikazana velika pahulja, podignuti su olimpijski krugovi i ugašen je olimpijski plamen.

Spektakularnim vatrometom iznad stadiona i plesom izvodjača na terenu završena je ceremonija i zatvorene su Zimske olimpijske igre.

Takmičenje su obeležili pre svih norveški biatlonci Joahens Tines Bo i Marte Olsbu Rojselan, koji su osvojili po pet medalja. Bo je osvojio četiri zlata, a Rojselan tri.

Takodje, takmičenje je obeležila i kontroverza oko 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve, koja je po osvajanju zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji bila pozitivna na zabranjenu supstancu. Posle odluke Suda za sportsku arbitražu njoj je dozvoljeno da ostane u Pekingu, a u pojedinačnoj konkurenciji zauzela je četvrto mesto.

Jedno od većih razočaranja je američka skijašica Mikaela Šifrin, koja je završila samo dve trke u pojedinačnoj konkurenciji, kada je bila deveta u superveleslalomu i 18. u spustu. U Pekingu je karijeru završio njen sunarodnik Šon Vajt, jedan od najboljih snoubordera u istoriji.

Pojedine zemlje, predvodjene SAD, nisu slale svoje političke delegacije na takmičenje, zbog zabrinutosti za poštovanje ljudska prava Ujgura u Kini.

Takmičenje u 15 sportova održano je pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa.

Srbiju su na Igrama predstavljala dva takmičara, skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

Ignjatović je ostala bez plasmana u alpskoj kombinaciji, a spust je završila na 30. mestu. Vukićević je zauzeo 34. mesto u superveleslalomu, a u spustu je ostao bez plasmana.

Najuspešnija selekcija na Igrama je Norveška sa najvećim brojem medalja – 37 i najviše zlatnih medalja – 16.

Peking je postao prvi grad domaćin Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, nakon što je najveće takmičenje organizovao na leto 2008. godine.

Naredne Zimske olimpijske igre održaće se u Milanu i Kortini d’Ampeco 2026. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.