Sednica Kriznog štaba: Nema ublažavanja mera

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa razmatrana je epidemiološka situacija u Srbiji i odlučeno je da neće biti ublažavanja postojećih mera.

Takođe je odlučeno da se građanima Srbije koji su potpuno vakcinisani Sinofarm, Fajzer i Sputnjik vakcinom, kao i onim građanima koji su primili jednu dozu vakcine AstraZeneca, omogući da bez negativnog PCR testa ulaze u zemlju, prenosi N1.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je nakon sednice Kriznog štaba da je i dalje veliki broj zarađenih građana i da su postojeće mere doprinele da ne dođe do naglog eksponencijalnog rasta novozaraženih.

„Potrebno je da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo jer nas jedino vakcine dugoročno mogu izvući iz epidemije“, rekao je Gojković.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić zahteva da tržni centri i ugostiteljski objekti budu otvoreni uz posebne uslove i mere, dok epidemiolog Predraga Kona kaže da to još nije realno jer je aktivnost virusa velika.

„Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju. Noćas je bila teška noć, bila još komplikovanija situacija, pune su bolnice takoreći potpuno, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda. Nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za RTS uoči sednice Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, bilo bi „razumno izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama i pokušati da stabilizujemo situaciju“.