“Đaci u manjim grupa na ocenjivanje u školu, bez PCR testa pri ulasku u Srbiju za one koji su se vakcinisali”: Nove odluke Kriznog štaba

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za medije da postojeće mere neće biti ublažene jer je i dalje veliki broj novozaraženih.

“Taj broj ne možemo kazati da je stabilizovan, povećava se minimalno u odnosu na svaki prethodni dan što govori da su postojeće mere sigurno doprinele tome da nemamo nagli eksponencijalni rast”, naglasio je Gojković, a prenosi RTS.

Pošto su brojevi i dalje visoki, potrebno je, ističe, da nastavimo da radimo ono što smo i do sada.

“Da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo, na tome moramo da insistiramo jer nas samo vakcina može dugoročno izvući iz epidemije u kojoj se nalazimo godinu dana”, naglašava pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Naglašava da su na sednici analizirane dve stvari.

Prva je, navodi, zahtev Ministarstva prosvete i škola da se omogući, prvenstveno đacima koji su od početka godine onlajn, da uz sve moguće mere ocene daju u malim grupama u školama gde za to postoji mogućnost.

“Ministarstvo prosvete će u koordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnost i model da učenici dođu, kada je neophodno da se ocene, a mora da postoji lični kontak, da im se dozvoli da obave oceinjvanje”, navodi Gojković.

Druga stvar je, ukazuje, ulazak građana Srbije u Srbije.

“Svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji, i to sa potvrdom iz Srbije, moći će da uđu u Srbiju bez pi-si-ar testa i bez izolacije kao što je do sada bila”, napomenuo je Gojković.

Prema njegovim rečima, ista situacija je i sa ljudima koji nisu državljani Srbije, strancima.

“Moći će bez testa i karantina da uđu u Srbiju ukoliko su vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze ‘sputnjila’, dve doze ‘Fajzera’, dve doze ‘Sinofarma’.S obzirom da Astra-Zeneka za sad ima jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ovom trenutku u ravni sa ove tri vakcine”, napominje Gojković.