Završen sastanak međustranačkog dijaloga uz posredstvo predstavnika EU: “Za (ne)uspeh razgovora o poboljšanju izbornih uslova odgovorni svi akteri”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će odgovornost za uspeh međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova biti na svim političkim akterima, kao i da se nada da do krivice ili odgovornosti za njegov neuspeh neće doći.

On je nakon današnje runde razgovora o izbornim uslovima, koji se odvijaju uz posredovanje Evropskog parlamenta, naveo i da je prethodni dijalog, održavan pre prošlih izbora, doneo rezultate, kao i da su pregovaračke strane saglasne “da je ispunjeno 90 odsto pitanja”.

“Pre početka (i prethodnog) dijaloga, evroparlamentarci su imali prilike da razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i on je preneo otvotrenost i spremnost vlasti za vođenje razgovora… Da biste nešto dobili morate da budete konkretni, realistični, da se predlažu održiva rešenja i u dobroj veri… Neko ima primedbi, neko nema, neko je i pored primedbi učestvovao na izborima. Sve to po strani, bilo je tu (ranije i) političkih performansa, dakle ne konkretnih predloga”, rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je podsetio da je sada aktuelna druga faza razgovora, da su prethodne runde zbog pandemije održane u onlajn okruženju.

Prema njegovim rečima, napredak postoji i u pregovorima sa strankama koje smatraju da treba voditi diskusije bez učešća stranaca, kao i da u suštini obe grupe opozicionih partija imaju slične zahteve.

Fajon i Bilčik: Razgovori vlasti i opozicije bili konstruktivni i otvoreni 

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, posrednici u međustranačkom dijalogu, izjavili su danas u Beogradu da su razgovori političkih stranaka vlasti i opozicije proteli u dobroj atmosferi i da su bili konstruktivni i otvoreni.

Po okončanju druge faze dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP, Fajon, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da je cilj evropskih posrednika da podrže Srbiju na putu ka EU i da poboljšaju uslove za izbore naredne godine.

“Na sastancima je bila dobra, ohrabrujuća atmosfera. Imali smo konstruktivne i iskrene razgovore. Dogovorili smo da ćemo sledećih dana kao “kofasilitatori” napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kada se vraćamo u Beograd”, rekla je Fajon na zajedničkoj konferenciji za novinare evropskih posrednika i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića.

Navela je da je bila “duga rasprava oko slobode medija”, za koju je rekla da predstavlja “veliki izazov”, i dodala da je razgovarano i o samom izbornom procesu i finansiranju predizborne kampanje.

“Imamo puno konkretnih predloga sa svih strana i različitih stavova. Sloboda i nezavisnost medija su evropske vrednosti i zato radni dokument treba da bude prihvatljiv za sve i da doprinese poboljšanju u sferi slobode medija u Srbiji”, rekla je Fajon.

Ona je istakla da su juče i danas svi učesnici međustranačkog dijaloga sedeli u istoj sali, što je ocenila kao “veliku poruku”.

“Tu smo kao veliki prijatelji Srbije, jer nam je važno da Srbija što je pre moguće napreduje ka EU. Zato želimo da napravimo uslove da sve stranke izađu ravnopravmno na izbore i da svi građani imaju mogućnost da biraju na demokratski, pošten način na sledećim izborima”, navela je Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kao najveći uspeh pregovora izdvojio činjenicu da su zajedno sedeli predstavnici političkih stranaka i pokreta koji, kako je rekao, do sada nisu mogli da sede za istim stolom.

“Oni su svi ostali za stolom do kraja, imali smo konstruktivne i otvorene razgovore, složili smo se oko daljih koraka. Vratićemo se u Beograd 17. i 18. septembra. Cilj dijaloga je da svi koji žele da se bave politikom u Srbiji učestvuju na izborima”, rekao je Bilčik.

Naveo je da je dijalog uz podršku EU i Skupštine Srbije “veoma važan deo” evropskog puta Srbije i da sastanci pokazuju “koliko je Srbija posvećena evropskoj perspektivi”.

Dačić: Akteri dijaloga do 1. avgusta da pošalju svoje predloge za unapređenje izbornih uslova

Dačić izjavio je danas da je glavni zaključak dvodnevnog međustranačkog dijaloga uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP) da se pripremi predlog mera i rešenja o kojima učesnici dijaloga treba da se izjasne do 1. septembra. 

Dačić je pozvao aktere dijaloga da do 1. avgusta pošalju svoje zahteve kako bi bili uvršteni u predlog mera i rešenja.

“Za uspeh dijaloga je bitno da zahtevi opozicije budu realistični, ostvarivi i održivi, da se nekome ne bi dao alibi da ne izađe na izbore i tako baci ljagu na Srbiju”, rekao je Dačić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP. 

Naveo je da su jučerašnji i današnji razgovori poslužili akterima da iznesu stavove o očekivanjima od dijaloga kao i da su razmenjena mišljenja o pitanjima u vezi medija. 

Dačić je najavio da će naredna runda dijaloga biti održana 17. i 18. septembra