Automatizovanje obaveštavanja pravnih lica o konkursima i fondovima Evropske unije pobedničko je rešenje prvog #EUzaTEBE Hakatona koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i ICT Hub, od 17. do 19. maja.

Devet timova imalo je 48 sati da ponudi rešenje kako da građani budu pravovremeno informisani o različitim prilikama i podršci koje Evropska unija pruža kroz svoje programe namenjene građanima Srbije.

Petočlani žiri imao je zadatak da odabere najbolje rešenje u celosti, kao i dobitnike posebnih nagrada za efektivnost i kreativnost. Tokom ocenjivanja, posebno su uzeti u obzir održivost i mogućnost implementacije.

Pobednički ekipu činili su Ognjen Radović, Dušan Cvetković, Livia Jovanović, Miloš Radman, Nikola Nedeljković i Nikola Milenković. Oni dolaze iz IT i gaming industrije i imaju iskustvo ranijeg učestvovanja u hakatonima.

Oni su predložili rešenje koje po mišljenju žirija najbolje odgovara na izazove informisanja javnosti o EU fondovima, i istovremeno objedinjuje i kreativnost i efektivnost u rešavanju problema. Platforma ovog tima u skladu sa javno dostupnim podacima pravnih lica automatski detektuje za koje fondove mogu da apliciraju i direktno ih obaveštava o tome.

„Na ovaj način pravna lica koja možda nisu ni znala da određeni fondovi postoje će direktno dobijati informacije o fondovima koji su dostupni na svoje email adrese. Nakon dobijanja obaveštenja će na lak način moći da dođu do načina apliciranja, konkretnih uslova i procesa konkursa. Ova platforma će takođe ubrzati proces registracije na PADOR (online sistem za identifikaciju organizacija koje konkurišu za projekte)“, kažu iz pobedničkog tima, koji je nagrađen sa 2500 evra.

Po efektivnosti se, prema mišljenju žirija, istakao tim „Mauricius 42“, koji je nagrađen sa 1500 evra. Oni bi kroz uspešne priče motivisali potencijalne korisnike EU fondova da pristupe njihovoj platformi. Tamo bi zainteresovanima olakšali pretragu za adekvatnim fondovima baš za njih, i to na personalizovan način, u odnosu na to ko su, čime se bave, kojoj industriji pripadaju.

Jedan od članova žirija, Pol Anri Prese iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, obrazložio je odluku istakavši da se predlog platforme ovog tima efikasno bori sa suštinom problema, i da ima višestruke benefite za korisnike fondova.

Najkreativnije rešenje ponudio je tim „Slatke kuce“, koji je dobio nagradu od 1000 evra. Njihova ideja je da kroz market place sajt spoje mala i srednja preduzeća sa konsultantima kako bi dobili podršku u prijavama za fondove.

Žiri takmičenja činili su Kosta Andrić (ICT Hub), Boris Jovanović (marketing agencija Webtise), Srećko Šekeljić (Societe General banka), Aleksandra Berić (EU info centar) i Pol Anri Prese (Delegacija Evropske unije u Srbiji).

Pobednička ekipaTim 8 dobiće 10 000 evra finansijske podrške i dodatnih 15 000 evra za direktnu primenu i promociju predloženog rešenja u naredna 4 meseca. #EUzaTEBE hakaton privukao je ukupno 43 učesnika, koji su u radu imali mentorsku podršku stručnjaka iz oblasti komunikacija, funkcionisanja Evropske Unije i IT industrije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.