Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović odneo je pobedu toj opštini.

Prema 43 odsto obrađenih podataka, Vladan Bogdanović, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota, osvojio je 54,3 odsto glasova, dok je Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga dobio 45,7 odsto glasova, prenose mediji.

Demokratski savez Kosova proglasio je pobedu svog kandidata Perparim Rame za gradonačelnika Prištine, javlja agencija Beta.

Na osnovu prebrojanih svih glasova Rama je osvojio 50.89 odsto glasova dok je kandidat Pokreta Samoopredeljenje Arben Vitia dobio 49.11 odsto glasova.

Demokratski savez Kosova je pored Prištine, pobedio i u opštinama Kosovo Polje, Istok, Vitina i Junik, što je sa dva mandata u prethodnom krugu ukupno 7 mesta gradonačelnika.

Demokratska partija Kosova je pobedila u opštinama Vučitrn, Glogovac, Dragaš, Kačanik i Prizren i sa četiri mandata u prvom krugu osvojila je ukupno 9 gradonačelnika.

Pokret Samoopredeljenje je pobedio u opštinama Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje, ukupno četiri funkcije gradonačelnika pošto u prvom krugu nije osvojio ni jednu opštinu.

Alijansa za budućnost Kosova je pobednik u opštinama Klina, Orahovac i Djakovica i sa dva gradonačelnika u prvom krugu ima 5 gradonačelnika.

Socijaldemokratska inicijativa Kosova je osvojila opštinu Mališevo, dok je Srpska lista pobedila u opštini Klokot, ali sa devet mesta osvojenih u prvom krugu ima svih deset gradonačelnika u opštinama sa srpskom večinom.

Demokratska partija Turaka Kosova je pobedila u Mamuši, dok je u Obiliću pobedio nezavisni kandidat, inače dosadašnji gradonačelnik ove opštine.

Očekuje se da tokom večeri CIK objavi preliminarne rezultate izbora za gradonačelnike 21 opštine u kojoj su danas održani izbori.

Najveća izlaznost u Klokotu

U 21 opštini na Kosovu i Metohiji održan je drugi krug izbora za opštinske predsednike. Birališta su zatvorena u 19 časova. Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv u drugom krugu bio je 38 odsto.

Najveća izlaznost je bila u Klokotu – 53 odsto, jedinoj srpskoj sredini u kojoj se birao predsednik opštine u drugom krugu.

Kandidati za predsednike opštine u Klokotu bili su Vladan Bogdanović iz Srpske liste i Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga.

Za nekoliko sati Centralna izborna komisija saopštiće i preliminarne rezultate drugog kruga izbora, prenosi RTS.

Na KiM ima 38 opština, a u prvom krugu predsednici su izabrani u 17, uključujući devet sa srpskom većinom. To su Gračanica, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Štrpce, Parteš, Novo Brdo i Ranilug.

Do 15 sati glasalo 23.98 odsto upisanih glasača 

Na izborima za gradonačelnike 21 opštine ne Kosovu, do 15.00, glasalo je 23.98 odsto upisanih gradjana, objavila je Centralna izborna komisija (CIK) na svom sajtu.

Za sada nije bilo problema koji bi mogao uticati na tok izbora, prenosi Beta.

Prema CIK-u, pravo glasa na izborima ima 1.260.571 gradjanin, koji glasaju na 1.638 glasačkih mesta.

Oni biraju 21 gradonačelnika između 42 kandidata.

O bezbednosti izbora brine oko 1.500 pripadnike policije, 50 tužilaca i dovoljan broj sudija koji će reagovati u slučaju nepoštovanja zakona.

Izbore prati 10.510 posmatrača.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.