Hiljada građana Srbije i Republike Srpske okupile su se na Trgu Republike u centru Beograda za centralni događaj uz koncert folklora u okviru današnjeg „Svesrpskog sabora“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u okviru manifestacije i izjavio da je danas postignut „dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već će trajati doveka“.

Vučić je, obraćajući se na manifestaciji „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ na Trgu Republike u Beogradu, rekao da „niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo“.

On je kazao da je pre deset godina postignut dogovor sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, koji je danas potvrđen.

„Svaki ministar u Vladi Srbije, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a svaki ministar RS prvo mesto gde će ići je Beograd. Sada će ekskurzije ići u RS kao što će iz RS ići u Srbiju“, rekao je Vučić.

Takođe se obratio i predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i rekao da je RS privržena Dejtonskom sporazumu, ali da je moguće da će RS uskoro morati da zatraži podršku Srbije za rešenje svog statusa.

„Nemoguće je da živimo sa onima koji su tako mučki i pokvareno, lažno i tajno pokušali da nam nametnu genocidnost kao trajno obeležje ovog naroda, koji to nije“, rekao je Dodik okupljenima na Trgu republike u okviru Svesrpskog sabora.

Dodao je da će se sve to raditi na miru, da za to ima načina i da se to može učiniti.

Velika bina u okviru manifestacije tu je od manifestacije Beogradski dani porodice, a okupljene koji nose zastave Srbije, uz muziku sa bine animira i grupa dobošara.

Reporter agencije Beta javlja da ovog puta nema zastavica na stubovima javne rasvete koje se kače u zvaničnim prilikama.

Na Trgu republike najavljen je nastup kulturno-umetnička društava koja su prodefilovala gradom, a biće i govora najviših zvaničnika Srbije i RS.

Na više mesta – Trg Republike, Kalemegdan i ispred Skupštine Grada, tokom dana su nastupile desetine folklornih ansambla iz Srbije i Republike Srpske.

Kako je bilo najavljeno, za motorna vozila su zatvorene mnoge centralne gradske ulice zbog čega je do 19.00 sati  izmenjen režim javnog gradskog prevoza.

Nije primetan veliki broj pripadnika policije koji su uglavnom na uglovima ulica koje su zatvorene.

U samom centru grada su cisterne s vodom zbog vrućine, a raspoređeni su i mobilni toaleti, a tu je i nekoliko ambulantnih kola.

Na samoj okretnici autobusa na Trgu Republike parkirano je pet autobusa, od kojih su dva sa tablicama iz Bosne i Hercegovine, a ostali sa tablicama iz Niša i Kraljeva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.