Uznemirujući satelitski snimci NASA iz svemira ukazuju na ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu.

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci NASA prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.

Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.

Od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome. Poslednji požari divljaju već tri sedmice, što je podstaklo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.

Ekološke organizacije i istraživaci kažu da su vatru najvjerovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju kako bi je koristili u poslovne svrhe.

Iz neprofitne organizacije Amazon Watć, koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri podmetali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada, prenosi portal Klix.ba.

„Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu“, rekao je Kristijan Poarije, programski direktor ove organizacije, prenosi Tanjug.

U međuvremenu brazilski predsednik Žair Bolsonaro uputio je vojsku da pomogne u gašenju.

Papa Franja pozvao je danas ceo svet da reaguje i pomogne u gašenju požara u regionu Amazona, ističući da je ta oblast od suštinske važnosti za zdravlje planete.

„Svi smo zabrinuti zbog velikih požara koji su zahvatili region Amazona. Pomolimo se kako bi, uz angažovanje svih, ti požari uskoro bili ugašeni“, rekao je papa obraćajući se vernicima na Trgu Svetog Petra u Rimu.

One je rekao da su šume Amazona „pluća planete“ i one su od suštinskog značaja za čoveka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.