Zašto žene imaju blaže simptome kovida-19 nego muškarci

0
Foto: Profimedia

Naučnici su pronašli moguće objašnjenje zašto muškarci mogu da imaju veći rizik za razvijanje težih simptoma covida-19 nego žene i zašto bi mogli da imaju lošije ishode, bez obzira na godine starosti.

Istraživači iz medicinskog centra “Wape Forest Baptist” iz SAD-a ukazali su na ulogu ženskog polnog hormona estrogena u snižavanju nivoa enzima ACE2 u srcu, što može da ublaži kovid-19 kod žena, prenosi N1 Zagreb.

Studija, objavljena u časopisu “Current Hypertension Reports”, pregledala je pretkliničke podatke o specifičnoj aktivnosti hormona, posebno estrogena.

“Znamo da koronavirus utiče na srce i znamo da estrogen štiti od kardiovaskularnih bolesti kod žena, pa se čini da su najverovatnije objašnjenje hormonalne razlike među polovima”, rekla je vodeća autorka studije Lian Groban, profesorka na Medicinskom fakultetu “Wake Forest”.

Studija je ukazala da je ACE2 koji je vezan za ćelijske membrane u srcu, arterijama, bubrezima i crevima, ćelijski receptor koronavirusa odgovoran za infekcije kovidom-19 i odgovoran je za nošenje virusa u ćelije ovih organskih sistema, prenosi Business standard.

Estrogen smanjuje nivoe ACE2 u srcu, što može da modulira težinu oboljenja od kovida-19 kod žena. Nasuprot tome, više nivoe ACE2 u tkivima mogle bi da objasne i zašto muškarci imaju teže simptome, rekla je Groban.

“Nadamo se da će naše proučavanje uloge estrogenih hormona u ekspresiji i regulaciji ACE2 objasniti polne razlike u infekciji i ishodima kovida-19 i da će poslužiti kao vodič za lečenje i razvoj novih terapija”, rekao je Groban.