Piše: Tara Parker-Poup, Njujork tajms na srpskom

Nakon što je deset dana bez prestanka radio u bolnici Belvju u Njujorku, dr Ričard Levitan odlučio je da podeli svoja saznanja o kovidu-19. Mnogo pacijenata dolazilo mu je u smenu sa opasno niskim nivoom kiseonika, što je predstavljalo veliki rizik za teške komplikacije i smrt.

A samo jedan mali uređaj, po imenu oksimetar pulsa, mogao bi da obavesti pacijenta da se ranije obrati lekarima, kaže on.

„Kada u bolnici odlučujem koga da pošaljem kući, veliki kriterijum mi je ‘Kakav ti je kiseonik? Kakav ti je puls?'“, priča dr Levitan. „Sa toplomerom i oksimetrom pulsa, Amerikanci bi mogli da budu spremni i da im se postavi dijagnoza pre nego što se veoma, veoma razbole.“

Zdravstveni zvaničnici imaju podeljena mišljenja o tome da li bi merenje pulsa kod kuće trebalo da bude preporučeno najširoj javnosti tokom kovida-10. Studije o pouzdanosti dale su nepotpune rezultate.

Pulsni oksimetar je uređaj koji izgleda kao malo veća štipaljka. Stavite prst unutra, i u roku od nekoliko sekundi na displeju se ispiše nivo kiseonika u krvi i puls. Većina zdravih osoba imaće nivo kiseonika između 95 i 98 odsto. Neki ljudi sa hroničnim bolestima imaće niže vrednosti. A lekaru treba da se obratite ukoliko se na ekranu pojavi 92 ili nešto još niže.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ovaj uređaj pokazuje i otkucaje srca. Normalni puls, u stanju odmaranja, iznosi između šezdeset i stotinu otkucaja u minuti, iako sportisti sa većom kardiovaskularnom spremnošću imaju niži puls.

Kada ubacite prst u pulsni oksimetar, on šalje svetlo na različitim svetlosnim dužinama kroz vaš prst. Gađa hemoglobin, proteinski molekul u vašoj krvi koji prenosi kiseonik. Hemoglobin apsorbuje različite količine i talasne dužine svetlosti, u zavisnosti od toga koliko se kiseonika nalazi u njemu. Vaš pulsni oksimetar će vam staviti to do znanja u brojevima – procenat koji predstavlja nivo zasićenosti kiseonikom u vašoj krvi.

Jedna studija pokazala je da se najbolji podaci dobijaju iz srednjeg prsta dominantne ruke. Na drugom mestu je palac dominantne šake.

Kada je dr Ana Mari Čang, doktorka iz jednog urgentnog odeljenja u Filadelfiji, pozitivno testirana na koronavirus sredinom marta, osećala se loše, ali je mislila da nije ništa strašno, pošto joj je nivo kiseonika u krvi sve vreme bio normalan. Jednog jutra osetila se previše umornom i shvatila da joj je nivo kiseonika pao na 88 odsto.

„Poslala sam poruku kolegama i rekla im da je izgleda vreme da me prime“, kaže ona. (Primala je kiseonik naredna četiri dana.)

Moguće je da bi kućni monitor mogao da daje loše podatke ili da se ne koristi na pravi način. Ako neko dobije veoma nizak broj, možda bi trebalo da testira uređaj na zdravoj osobi, kako bi se utvrdilo da li je sa tehnikom sve u redu.

Ljudima treba objasniti i da ne ignorišu fizičke simptome ukoliko im je nivo kiseonika u redu, i trebalo bi da se obrate lekaru ukoliko osete da imaju kratak dah, visoku temperaturu, ukoliko su konfuzni ili imaju neki drugi simptom.

Pulsni oksimetri mogu da se kupe u američkim apotekama i za 20 dolara. Koštaju i do pedeset, a neki se na internetu prodaju i za 200. Ali veća cena ne znači nužno da je monitor bolji.

„Obični modeli su veoma pouzdani“, kaže dr Levitan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.