Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće danas Severnu Koreju, prvi put nakon 24 godine.

U autorskom tekstu objavljenom u glasilu severnokorejske vladajuće partije, Putin se zahvalio Severnoj Koreji na “čvrstoj podršci” koju joj pruža u ratu protiv Ukrajine i obećao da će Moskva podržati napore Pjongjanga da odbrani svoje interese i uprkos „američkim pritiscima, ucenama i vojnim pretnjama“.

Sastanak Putina i Kim Džong Una privukao je pažnju čitavog sveta zbog vojne saradnje koju bi dve države tokom njega mogle da dogovre. Kako za BBC objašnjava doktor Nam Sungvok, profesor na katedri za Ujedinjenje i diplomatiju na Korejskom univerzitetu, ključna stavka u pregovorima najverovatnije će biti to „koliko će još naoružanja Severna Koreja poslati Rusiji”. Nam takođe apostrofira da bi ovi pregovori mogli da dovedu to “tešnje vojne saradnje, koja bi možda čak obuhvatila i zajednički razvoj oružanih sistema”, dok bi Koreja zauzvrat mogla da zatraži tehničku pomoć u aeronautičkoj i svemirskoj tehnologiji.

Naravno, sva ova nagađanja privukla su ogromnu pažnju Sjedinjenih Američkih Država, koje su saopštile da su izuzetno “zabrinute” zbog “produbljivanja odnosa” između Rusije i Severne Koreje.

“I ne brine nas to samo zbog toga kako će se produbljivanje odnosa odraziti na Ukrajince, ili zbog toga što znamo da se severnokorejske rakete neretko koriste u balističkim napadima na ukrajinske ciljeve”, izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. “Ne. Čitava ova situacija brine nas i zbog toga što bi, ukoliko bi i Rusi počeli da potpomažu Severnu Koreju, i bezbednost Korejskog poluostrva mogla da bude dovedena u pitanje.”

Pored produbljivanja vojne saradnje, prema pisanju BBC-a, postoje veliki izgledi da će Rusija i Severna Koreja nastojati da ojačaju ekonomske veze, odnosno da pokrenu talas odvođenja severnokorejskih radnika u Rusiju koja se suočava s velikom nestašicom radne snage zbog mobilizacije trupa i bekstva mladih ljudi u inostranstvo posle izbijanja rata u Ukrajini. S obzirom na to da sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje zabranjuju da njeni radnici rade u inostranstvu, scenario po kom Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zvanično počinje da angažuje radnike iz Severne Koreje izazvao bi velike pometnji na sceni međunarodne zajednice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.