Zagađenja kojima smo izloženi, od izduvnih gasova od automobila, zagađenja vazduha, loše industrije, dovode do obolevanja od bolesti pluća i pojave raznih, pa i malignih bolesti, rekao je doktor Radan Džodić, predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva, u intervjuu za današnju Politiku.

„Bombardovanje je uništilo brojnu inudstriju, a donelo nam je osiromašeni uranijum za koji niko neće da prizna da šteti, a i te kako je štetan. Da ne govorim o stresu koji smo preživeli“, rekao je Džodić.

On je naveo da je važna prevencija, opuštanje u prirodi, ali i zdraviji život.

„Život bez cigareta i alkohola je neophodan, kao i to da moramo da se izborimo sa gojaznošću. Eliminacijom faktora rizika može da se redukuje trećina novoobolelih. Važna je i zdrava, genetski nemodifikovana hrana. Treba razmisliti šta sve uvozimo. Pitanje je zašto nismo dovoljno pametni da proizvodimo zdravu hranu. U Srbiji, gde su teritorije sa njivama, pašnjacima, planinama praktično puste, mogli smo da pravimo zdravu hranu i da obezbedimo naše tržište, ali i da zaradimo od toga. Da li su nam baš potrebni strani investitori da nam pokažu kako se gaji jedna ovca? To je tužno“, naveo je Džodić za Politiku.

Komentar(1)

  1. Boris
    10. novembra 2019. 15:43

    A ja postavljam kontrapitanje: Kako je moguće organizovati proizvodnju zdrave hrane u zemlji u kojoj većina seljaka ima deo bašte gde gaji povrće za svoju decu i veći deo bašte gde nemilice prska raznim otrovima i ne poštuje karencu, jer je to za prodaju?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.