Zašto nema Srbije u knjizi Džona Boltona koja je uzdrmala Ameriku i Donalda Trampa? Čitajte u Nedeljniku

1
Profimedia

Svašta se događalo u “Sobi u kojoj se sve desilo”, ali se nije događalo baš ništa što ima veze sa Srbijom, Kosovom, Balkanom, razgraničenjem, mirovnim planovima i pritiscima na ovdašnje lidere.

To je prvi utisak posle čitanja knjige Džona Boltona, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, “The Room Where It Happened”.

Knjiga se u prodaji pojavila u utorak, 23. juna, ali kontroverze su je pratile od samog početka. Najavljena je za januar, u jeku procesa za impičment zbog afere “Ukrajina”, potom odložena za mart, da bi u poslednjem trenutku administracija Bele kuće bezuspešno pokušala da je, zbog odavanja državnih tajni, zabrani pre izlaska.

Ta je predigra bila interesantna i za srpsku javnost: svega nekoliko dana pre izlaska knjige, Ričard Grenel, bivši vršilac dužnosti direktora američke Nacionalne obaveštajne službe i specijalni predsednički izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine, optužio je, gostujući na televiziji Foks njuz, Boltona da je čuvao “razbludne priče” kako bi bolje prodavao svoje memoare.

Posredi je možda i najveći napad na Trampovu administraciju, posebno jer dolazi od čoveka koji je bio “unutra”, i koji bi mogao da ima veliki uticaj na izbore početkom novembra. Od brutalnog stanovišta da Tramp “nije kompetentan da obavlja posao” do iznošenja detalja pregovora sa Kinezima i drugim svetskim liderima da ga podrže ne bi li pobedio Džoa Bajdena.

U novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. juna, čitajte izvode iz knjige Džona Boltona, o Putinu, Kim Džong Unu, Angeli Merkel, tome kako izgleda administracija iznutra…

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

1 KOMENTAR

Comments are closed.