Zašto je važna buster doza: Korona “prodire” nekoliko meseci posle potpune vakcinacije

  0

  Naučnici su apelovali na ljude koji ispunjavaju uslove da dobiju buster doze vakcina protiv kronavirusa nakon što je veliko istraživanje u Engleskoj otkrilo dokaze o „prodornim infekcijama“ više od tri meseca nakon potpune vakcinacije.

  Istraživači sa londonskog Imperijal koledža analizirali su više od 100.000 briseva iz slučajnog uzorka populacije i otkrili da su stope infekcije koronom tri do četiri puta veće među nevakcinisanim ljudima nego kod onih koji su primili dva doze. Ali dok je potpuna vakcinacija značajno smanjila stopu infekcije, sa 1,76% kod nevakcinisanih na 0,35% u tri meseca nakon druge doze, stope infekcije su ponovo porasle na 0,55% tri do šest meseci nakon druge doze vakcine, piše Gardijan.

  Nalaz ukazuje da zaštita od infekcije, sa ili bez simptoma, počinje da opada nekoliko meseci nakon potpune vakcinacije, iako druge studije pokazuju da je zaštita od hospitalizacije i smrti daleko snažnija. „Moguće povećanje probojnih infekcija tokom vremena pojačava potrebu za busterom”, rekao je Pol Eliott, šef studije React i profesor epidemiologije i medicine javnog zdravlja na Imperijal koledžu.

  „To je podsticaj za ljude da dobiju povišenu dozu kada im postane dostupna“, dodao je profesor Kristi Donelli, statistički epidemiolog u studiji.

  Preliminarni rezultati istraživanja, pokazuju da je najveća stopa infekcije u septembru bila kod onih koji imaju od 5 do 17 godina, sa oko 2,5% pozitivnih testova, zatim 35 do 54 godina, starosnoj grupi koja najverovatnije ima decu u školi.

  Prema studiji, potpuna vakcinacija smanjila je rizik od infekcije, sa ili bez simptoma, za oko 60%.

  Dok su prethodne studije pokazale da antitela protiv koronavirusa opadaju u mesecima nakon vakcinacije, nedavni rad sugeriše da dve doze imaju visoku zaštitu od teške bolesti.