Izrael je danas u ranim jutarnjim časovima, prema pisanju američkih medija, izveo vojne udare na Iran, kao odgovor na napad koji su oni izveli proteklog vikenda. Glavna meta navodnog napada bio je Isfahan, drugi najveći grad u Iranu i prestonica istoimene oblasti, koji je od ključne vojne i strateške važnosti  za tu zemlju. Kako je potvrđeno Njujork tajmsu, u napadu je pogođena vazduhoplovna vojna baza blizu Isfahana, a iranski mediji preneli su da su se eksplozije mogle čuti i oko samog grada.

Izveštaji iranske novinske agencije Fars, najpre su prenosile da su se u blizini aerodroma Isfahan i vazdušne baze Šekari čule eksplozije. Na snimku novinske agencije Tasnim iz Zerdenjana prikazani su položaji protivavionskih topova, a reporteri su prijavljivali da su oko 4.45 čuli pucnjeve.

Iranska novinska agencija Fars izvestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nije bio poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde tačne pojedinosti o tom incidentu”, objavila je agencija Fars.

Sa druge strane, Iranska državna televizija emitovala je snimke na kojima se život u Isfahanu odvija normalno.

Pokrajina Isfahan je od velikog značaja za Iran, naročito u aktuelnim ratnim okolnostima. U tom regionu nalazi centar iranske vojne industrije, u kome se proizvodi značajan kontingent dronova i raketa srednjeg dometa, od kojih su neke za vikend letele u pravcu Izraela.

Isfahan je i „nuklearna prestonica“ Irana. U gradu Natanzu smešteno je skladište za obogaćivanje uranijuma, dok se postrojenje za njegovu preradu nalazi u Zerdenjanu, predgrađu Isfahana, udaljenom oko 20 kilometara od centra grada. Pored toga, u provinciji se nalaze još četiri centra za nuklearna istraživanja.

Isfahan je takođe dom velike iranske vazduhoplovne baze u kojoj se nalazi zastarela iranska flota američkih „F-14 Tomcats“, kupljenih pre Islamske revolucije 1979. Neka početna nagađanja sugerisala su da je radarski objekat u bazi bio meta napada.

Bivši komandant nuklearnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a Hamish De Breton Gordon, izjavio je za BBC da grad ima mnogo vojnih baza oko sebe, od kojih je jedna očigledno bila meta napada.

„Napad je izvršen blizu mesta za koje verujemo da Iran pravi nuklearno oružje, očekujem da je to bio znak upozorenja“, kaže on za BBC njuz i dodaje da je svrha napada bila „demonstracija sposobnosti, a možda i namera“.

Agencija Tasnim saopštila je, da je nuklearna lokacija u Isfahanu „potpuno bezbedna“. To je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja je saopštila da štete na nuklearnim postrojenjima nema i da su opasni materijali su bezbedni. Generalni direktor agencije UN Rafael Marijano Grosi naglasio je da nuklearna postrojenja ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima i pozvao na „ekstremnu uzdržanost svih“.

Džonatan Lojd iz Centra za novu američku bezbednost kaže da izveštaje o napadu tek treba proveriti, ali da sve ukazuje na to da je reč o ograničenom udaru Izraela kao odgovoru na napad Irana tokom vikenda.

„Hteli su da pokažu da mogu da napadnu osetljive mete unutar iranske teritorije“, rekao je Lojd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.