Žene koje imaju više masnoće u predelu stomaka u većoj su opasnosti da razviju bolesti srca nego one s viškom masnog tkiva na bedrima i bokovima, piše studija objavljena u časopisu European Heart Journal.

Iako se prekomerna težina dugo povezivala s većom opasnošću od razvoja srčanih bolesti, rizik povezan s viškom masnog tkiva i normalnim indeksom telesne mase (BMI) nisu u potpunosti jasni.

Nova studija pokušala je dati odgovor na pitanje utječe li regionalna raspodjela masnih naslaga, onih na trbuhu i bokovima, na razvoj kardiovaskularnih bolesti kod starijih žena.

U istraživanju su učestvovale 2.683 žene u postmenopauzi bez kardiovaskularnih bolesti, a studija je započeta devedesetih godina prošlog veka. Polovinu ispitanica istraživači su pratili najmanje 18 godina.

Na kraju se pokazalo da se kod 291 žene razvio neki oblik srčane bolesti.

Kod žena s telom u obliku kruške postoji manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na one čije telo podseća na jabuku, piše Tportal.

Kod ovih drugih evidentirano je 91 posto više šansi da se razviju srčane bolesti nego kod grupe s manje masnog tkiva oko struka.

Kod onih s najizraženijim kruškolikim oblikom tela s više masnog tkiva na bokovima i bedrima zabeležen je 38 odsto manji rizik od razvoja srčanih bolesti tokom studije nego kod žena s najmanje masnog tkiva na bedrima.

Sve učesnice istraživanja imale su normalan indeks telesne mase u rasponu od 18,5 do 24,9.

Autori studije veruju da na distribuciju masnog tkiva mogu da utiču genetika, način ishrane i navika redovnog vežbanja.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.