Osobe koje često dremaju tokom dana imaju veći rizik da razviju visok krvni pritisak ili da dožive šlog, pokazala je nova velika studija, piše CNN.

„Iako dremanje samo po sebi nije štetno, moguće da je razlog taj što mnoge osobe koje spavaju preko dana to rade zbog toga što jako loše spavaju noću. Loš noćni san je povezan s lošijim zdravljem, a dremanje nije dovoljno da to nadoknadi“, kaže klinički psiholog Majkl Grandner, koji rukovodi klinikom za bihejvioralnu medicinu spavanja Baner univerziteta u Tusonu.

Učesnici studije koji su obično spavali tokom dana imali su 12 odsto više šansi da tokom vremena razviju visok krvni pritisak i 24 odsto više šansi da imaju moždani udar u odnosu na osobe koje nikad ne dremaju. Ako je osoba mlađa od 60 godina, spavanje preko dana uvećava rizik od visokog pritiska za 20 odsto u poređenju s ljudima koji nikad ili retko dremaju, prema studiji objavljeno u časopisu Hypertension, Američke asocijacije za srce. Ova asocijacija je nedavno dodala dužinu spavanja kao jedan od osam osnovnih parametara za optimalno zdravlje srca i mozga. Rezultati su ostali isti čak i nakon što su istraživači isključili visokorizične grupe.

„Nisu definisali šta je dremka. Ako ćete spavati sat, dva sata, na primer, to zapravo nije dremka“, rekao je o ovoj studiji dr Radž Dasgupta, vanredni profesor kliničke medicine na Univerzitetu Južne Kalifornije, koji inače nije bio uključen u nju. „Osvežavajuća snažna dremka koja traje 15 do 20 minuta oko podneva do 14 sati jeste stopostotni način koji je efikasan ako ste neispavani. Ako imate hroničnu nesanicu ne sugerišemo dremanje jer to oduzima želju da spavate noću.“

„Verujem da je dremanje upozoravajući znak nekog osnovnog poremećaja spavanja kod određenih pojedinaca“, dodaje ovaj profesor. „Poremećaji spavanja su povezani s uvećanjem hormona za regulaciju stresa i težine što može da dovede do gojaznosti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 – svih faktora rizika za srce.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.