Zašto četkicu za zube ne bi trebalo da držimo u čaši na umivaoniku

  0
  Foto: Profimedia

  Četkicu za zube najčešće držimo u čaši koja stoji na umivaoniku u kupatilu blizu WC šolje. Sada postoje i naučni dokazi koliko to u stvari nije dobra ideja.

  Prema studiji objavljenoj u “The Journal of Hospital Infection”, fekalne čestice otkrivene su u vazduhu na visini od gotovo 30 centimetara iznad WC šolje, odmah nakon puštanja vode. A kada uzmete u obzir otvoren prozori ili ventilator, veća je verovatnoća da ove čestice dođu i do stvari koje koristite za čišćenje usne šupljine.

  Ako ste pomisli da se to vas ne tiče jer koristite plastičnu zaštitnu za četicu, razmislite još jednom.

  “Čuvanje vlažne četkice za zube u zatvorenoj posudi podstiče rast mikroba više nego ostavljanje na otvorenom”, kaže Američko stomatološko udruženje (ADA).

  Da biste četkicu za zube održali čistom, ili barem sa što je moguće manje bakterija trebalo bi da obratite pažnju na sledeće stvari:

  Sklonite četkicu dalje od WC šolje. Što veću udaljenost napravite između četkice i WC šolje, to je manja mogućnost da da se na njoj skupe bakterije.

  Još važnije od držanja četkice za zube dalje od toaleta je sticanje navike spuštanja poklopca WC šolje pre puštanja vode.

  Pomenuta studija otkrila je da fekalne čestice nisu pronađene ni na jednoj površini u kupatilu kada je poklopac WC šolje bio spušten pre puštanja vode, piše Best Life, prenosi N1.

  Prekrivanje četkice za zube dok je još mokra više šteti nego koristi. Vlažna četkica zatvorena u plastičnom poklopcu ili kutiji za četkice idealno je mesto za skupljanje bakterija. Imajte u vidu da sa tom istom četkicom treba da operete zube. Pobrinite se da uvek stavljate poklopac na četkicu kada se dlačice na njoj osuše.