Vest da omiljena i poštovana premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern planira da iskoreni pušenje u toj zemlji, nedavno je obišla planetu. Progresivna Vlada Novog Zelanda nije poznata po populističkim obećanjima, tako da iza ove odluke stoji čitav niz koraka koji bi do 2025. godine od Novog Zelanda napravili prvo mesto na svetu bez duvanskog dima. Iako je Novi Zeland do sada neretko uspevao da brojne štetne pojave u društvu eliminiše u rekordnom roku i ustoliči svoj status „obećane zemlje“, mnogi su se zapitali – koliko je ovaj ambiciozni plan realan, čak i za obećani Novi Zeland?

Dok na Novom Zelandu danas ima oko pola miliona pušača, na svetu ih ima preko milijarde, sa tendencijom rasta, što je samo još jednom potvrdilo da poskupljenje cigareta, restriktivniji zakoni i ograničenja, ne daju očekivani efekat. Ipak, naučna istraživanja sprovedena poslednjih godina, a koja se bave konceptom smanjenja štetnosti kod pušenja, daju tu realnu osnovu ovom, još jednom u nizu ambicioznih poduhvata najpopularnije premijerke na svetu.

Neposredno pre nego što je pandemija virusa korona postala jedina i dominantna zdravstvena tema, naučni centri širom sveta istraživali su koncept smanjenja štetnosti od pušenja. Studija koju je u praskozorje pandemije objavio britanski Univerzitet Dandi pokazala je da se već u prvom mesecu prelaska na takozvane „vejping“ uređaje kod pušača smanjio rizik od srčanog i moždanog udara. Iako je urađena od strane britanskog univerziteta, studija je objavljena u magazinu Američkog kardiološkog koledža, jer se u tom momentu Amerika borila sa drugom „pandemijom“ – pandemijom ilegalno modifikovanih tečnosti za elektronske cigarete, i bila su joj potreba sva raspoloživa sredstva da tu neočekivanu krizu reši. Ova studija podigla je na noge stručnu javnost, i još jednom pokrenula diskusiju oko duvanskih alternativa, njihovog potencijala za javno zdravlje i značaja jasne i rigorozne provere svih proizvoda koji se stavljaju u prodaju. Da ovo nije jedina studija koja se bavila problemom pušenja i perspektivom alternativa, kao i da su se u eliminaciju ovog problema, uključile i privatne kompanije, i to na prvom mestu one koje su u njegovoj srži, pokazalo je još jedno istraživanje iz 2018. godine. Tada je kompanija
Philip Morris na tragu dostizanja svoje vizije sveta bez duvanskog dima, ali i verifikacije svoje opsežne nauke, sprovela prvu i do tada najveću kliničku studiju koja je direktno merila reakciju organizma na izloženost aerosolu koji nastaje korišćenjem IQOS-a, prvog proizvoda iz kategorije nesagorevajućeg duvana.

Rezultati su bili iznenađujući za sve, osim za one koji su više od 15 godina razvijali upravo ovu novu tehnologiju konzumiranja duvana. Studija je merila niz od osam primarnih i brojne sekundarne parametre, na koje pušenje negativno utiče i koji su povezani sa bolestima uzrokovanim pušenjem. Oni su pokazali da se svih osam primarnih parametara kliničkog rizika kod osoba koje su prešle na ovu zamenu za cigarete kretalo u istom smeru kao što se kreće kod osoba koje prestanu da puše. Studija je još tada, 2018. godine bila dostupna i stručnoj i opštoj javnosti i ukazala da koncept smanjenja štetnosti, u čijoj osnovi je IQOS, jeste velika šansa za javno zdravlje i treba da bude deo šireg strateškog pristupa u borbi protiv pušenja.

Da će se vizija Džasinde Ardern i jedna od četiri stavke iz njenog manifesta da na ostrvu kivija do 2025. ugasi i poslednju cigaretu, tako što će zahtevati da se procenat nikotina u cigaretama smanjuje, možda i ostvariti ovako brzo potvrđuju i neke od poslednjih odluka velikog biznisa, kao što je odluka upravo kompanije Philip Morris da u kratkom periodu uđe u proces kupovine dveju farmaceutskih kompanija.

Da li smo zaista na korak od „postnikotinskog“ doba ili su podudarnosti u viziji najvoljenije predsednice vlade na svetu i najveće duvanske kompanije samo slučajnost, ostavljamo na sud i proveru sad već bliskoj 2025. godini.

Iz Philip Morris-a poručuju: Pripremamo se za „postnikotinski“ period

Pre mesec dana najveća duvanska kompanija na svetu objavila je da kupuje dansku farmaceutsku kompaniju Fertin Pharm-u, lidera u razvoju i proizvodnji farmaceutskih i proizvoda za zaštitu zdravlja na bazi oralne i intraoralne primene, kao i jednog od vodećih proizvođača rešenja u oblasti terapije zamene nikotina.
„Kupovina farmaceutske kompanije pomoći će Philip Morris-u da ubrza sprovođenje vizije budućnosti bez duvanskog dima, kao i da evoluiramo iznad svog osnovnog biznisa“, objasnio je tom prilikom Jacek Olčak, generalni direktor kompanije Philip Morris International.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.