Zašto broj zaraženih raste u celom svetu, a stopa smrtnosti opada: “Godina starosti, iskustva i bolji lekovi“

  0
  Foto: Profimedia

  Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da dugotrajni simptomi kovida-19 traju mnogo duže nego oni kod drugih virusnih infekcija, kao na primer kod gripa.

  Oko 30 odsto pacijenata sa kovid-19 ima dugotrajne simptome kao što su umor, otežano disanje, bolovi u mišićima ili poremećaji spavanja.

  “Mi sasvim sigurno znamo da postoji post kovid-19 sindrom , koji se još naziva i produženi kovid”, rekao je Fauči.

  Nejasno je koliko tačno mogu da traju simptomi, jer je virus otkriven pre manje od godinu dana, ali Fauči je rekao da se simptomi primećuju mesecima nakon početne infekcije, piše CNN.

  Fauči je takođe rekao da bi medicinski radnici trebali da budu ponosni na posao koji su obavili u proteklih nekoliko meseci, jer su “zaista rizikovali svoje živote i svoju bezbednost” kontinuiranom brigom o ljudima koji su oboleli od visoko prenosive bolesti,  koja se u nekim slučajevima završava smrtnim ishodom.

  Na pitanje zašto broj zaraženih raste u celom svetu, a stopa smrtnosti opada, Fauči je rekao da stopa smrtnosti kod kovida-19 opada zbog tri faktora: “godina starosti, iskustva i boljih lekova“.

  “Samo postajemo bolji u lečenju ljudi. Imamo i više iskustva. Vi sad znate šta deluje. Postoje tretmani koji mogu da pomognu ljudima, poput deksametazona i remdesivira “, rekao je Fauči i dodao da se takođe zna i koji nefarmakološki pristupi ne funkcionišu.

  “Činjenica je da se mlađi ljudi sada više zaražavaju, ali ne umiru. To je takođe jedan od faktora koji smanjuje stopu smrtnosti”, zaključio je Fauči.  

  PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

  AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

  din.26.000 11.999

  Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 6.058 3.999

  Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 12.116 7.500