Znate one romantične priče o tome kako su naši stari dolazili u Beograd iz neke provincije, sa kartonskim koferom? Pa siđu na Železničkoj stanici, pa udahnu vazduh metropole u nastajanju, pa krenu put Balkanse ulice.

Putnici namernici što su u Beograd stigli u prethodnih nekoliko dana, nisu ništa romantično mogli da dožive.

Železničke stanice više nema, a ko god je od njih udahnuo vazduh metropole, osetio je nesnosan smrda i do Balkanske nije ni stigao.

Oni koji u Beogradu žive, već se privikavaju da dišu na škrge.

„Stajsko đubrivo na njivama i povlačenje vode u koritima reka, uz visoku temperaturu vazduha doprinelo je da se poslednjih dana u Beogradu oseća neprijatan miris“, saopštili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Dunav i Sava se u prvoj polovini avgusta, zbog visokih temperatura, povlače i u tom opadanju jedan deo obale ostaje suv. Isparenje usled visokih temperatura dovodi do neprijatnog mirisa.

U saopštenju se takođe podseća da se na široj teritoriji Beograda nalaze velika poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom) na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta. 

Međutim, Beograđani se pitaju koja je razlika između ove i bilo koje druge godine, premda nikada kao ovih dana u prestonici Srbije nije bilo tako teško disati.

Mnogi korisnici društvenih mreža, pitaju se da li to što osećaju ima veze sa brojnim gradilištima u gradu i pitaju se da li postoji mogućnost da se gradom prošire neke zarazne bolesti.

„Važno je istaći da to nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Njihovo trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka neprijatnih mirisa“, zaključak je saopštenja.

Tako bi zahlađenje moglo da učini da Beograd opet bude romantičan, doduše, još uvek bez Železničke stanice.

Komentara

 1. Riba smrdi od glave
  10. avgusta 2019. 14:37

  Zivim 40 godina u Beogradu, bilo je vrelih dana tom leta i padao je nivo reka pa opet nije smrdelo.

 2. Eto!
  10. avgusta 2019. 15:37

  Mislite, smrdi vise nego obicno?

 3. Pera
  10. avgusta 2019. 17:27

  Fekalije direktno iz toaleta, u savršeno originalnom stanju, izlivaju se u Dunav i Savu i Beograd postaje "smrad na vodi"

 4. Sreten Budisavljević
  11. avgusta 2019. 09:26

  Stajsko đubrivo se razbacuje u jesen, nakon skidanja useva. Laganje je, izgleda, postalo deo radne obaveze.

 5. Anonimni
  13. avgusta 2019. 09:32

  Pre svega, divan tekst... satirican, ali Srbi uglavnom I ne znaju za salu, osim kad vas od nje boli zeludac😉 Hvala, ulepsaste mi jos jedan "mirisljavi Dan" u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.