“Zaraženo 649 zdravstvenih radnika, 56 hospitalizovano…”

1
Foto: screenshot Youtube/Pink

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji ima 649 zdravstvenih radnika koji su zaraženi korona virusom, a da je 56 njih hospitalizovano.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbije, Lončar je kazao da očekuje da se u narednih dan-dva još registruju gradjani koji su se inficirali na prošlonedeljnim protestima.

Rekao je da su zaraženi gradjani u anketama navodili da su bili na protestima, ili je bar neko iz njihove porodice.

Odbacio je navode da se u Srbiji vrši obdukcija preminulih sa infekcijom korona virusa i dodao da je stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se to ne radi kod zaraženih.

Kazao je da su dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Sudske medicine potvrdili da u tim institucijama obdukcije nisu radjene.

S tim u vezi, Lončar je naglasio da je jedini merodavni metod za utvrdjivanje razloga smrti jeste vršenje obdukcije preminulog.

“Da bi se utvrdilo da li je neko umro od bilo koje bolesti i koji je uzrok, jedino što je merodavno je obdukcija. Ali, SZO je rekla da ne može da se radi obdukcija”, dodao je on.

Zamenica Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se epidemiološka situacija menja iz dana u dan te da se na osnovu toga donose odluke u vezi sa novim merama u borbi protiv epidemije.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Тренутно да, а број укупно заражених здравствених радника одавно је премашио 1.000.

Comments are closed.