Dijete bazirane na niskom unosu ugljenih hidrata, poput keto dijete, poslednjih godina su sve popularnije. Međutim, paralelno sa sve rasprostranjenijom upotrebom ovakvih načina ishrane, širile su se i sumnje u to mogu li te dijete imati negativne posledice po zdravlje.

Time su se pozabavili istraživači sa Univerziteta u Torontu, koji su u nedavno objavljenoj studiji ispitivali na koji način dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata mogu uticati na bakterije povezane sa kolorektalnim karcinomom, piše Medical News Today.

Eksperiment je izgledao tako što su naučnici hranili miševe hranom sa niskim procentom ugljenih hidrata, normalnom ishranom i zapadnjačkom ishranom, dok su paralelno ispitivali ponašanje bakterija koje bi mogle uticati na javljanje kolorektalnog karcinoma.

U istraživanju su proučavane tri vrste bakterija: Bacteroides fragilis, Helicobacter hepaticus i Escherichia coli.

Studija je imala cilj da ispita da li postoji veza između određenih režima ishrane i specifičnih vrsta bakterija, koje bi zajedno mogle da povećaju šanse za dobijanje karcinoma ovog tipa.

Miševi su bili na različitim režimima ishrane devet nedelja, nakon čega su naučnici proverili razvoj polipa i ponovo ih analizirali nakon 16 nedelja.

Od svih ispitivanih kombinacija bakterija i dijeta, samo su dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata i baterija Escherichia coli pokazale potencijal povećanja rizika od kolorektalnog karcinoma. Ovo je značajno jer se ova bakterija nalazi u 60% slučajeva kolorektalnog karcinoma.

Dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata istanjila je sloj sluzi u debelom crevu, koji inače štiti od mikroba. Kod miševa sa bakterijom Escherichia coli, ovo je omogućilo da kolibaktin – genotoksin koji oštećuje DNK – dođe do ćelija debelog creva.

Ovi miševi su takođe pokazivali znake starenja ćelija (senescencije), što takođe može doprineti razvoju raka. Osim toga, istraživači su primetili smanjenu regulaciju crevnog zdravlja kod miševa na dijeti sa niskim unosom ugljenih hidrata i vlakana, što je dovelo do povećane upale.

Rezultati studije pokazali su da vrsta bakterije Escherichia coli negativno reaguje na dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata, što dovodi do povećava polipa, od kojih neki mogu prerasti u kolorektalni karcinom.

„Ovi mikroorganizmi izazivaju oštećenje DNK u epitelnim ćelijama creva ili direktno, proizvodnjom genotoksina, ili indirektno, indukcijom inflamatornih medijatora koji oštećuju DNK“, objasnili su autori studije.

Ipak, ohrabrujuće je da su istraživači otkrili da dodavanje vlakana u ishranu smanjuje formiranje tumora i pomaže u kontroli upale.

Dalja istraživanja će se fokusirati na to da li određene vrste vlakana pružaju bolju zaštitu i kako ta saznanja mogu da se primene na ljude.

Kolorektalni karcinom, koji se javlja u debelom crevu i rektumu, jedan je od najčešće dijagnostikovanih karcinoma u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova bolest se dijagnostikuje kod jednog od 24 muškarca i jedne od 26 žena.

Podaci pokazuju da je broj slučajeva kolorektalnog karcinoma kod odraslih uzrasta od 30 do 34 godine porastao za 71%, dok je kod odraslih od 35 do 39 godina porastao za 58% u periodu od 1999. do 2020. godine.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), stopa preživljavanja kolorektalnog karcinoma na pet godina iznosi 64,4%.

Iako ne postoji siguran način da se ova bolest u otpunosti spreči, postoje faktori koji mogu smanjiti rizik od njenog razvoja. Neki od njih su prestanak pušenja, ograničavanje unosa alkohola, ishranu bogatu povrćem, voćem i integralnim žitaricama, smanjenje unosa prerađene hrane i crvenog mesa.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.