Zapad i „vesternizacija“ su postale pogrdne reči i u kineskom i u ruskom vokabularu, dok su nacionalizam i šovinizam, prema Zapadu pre svega, postali deo prihvatljive i preporučljive svakodnevice. Da bi pojačale antizapadno opredeljenje svojih građana, kineske vlasti plasiraju teze da SAD žele da okruže Narodnu Republiku kao što su to uradili sa Ruskom Federacijom. Jedna od zajedničkih karakteristika Sija i Putina je „sindrom okruženosti“ i njihovo prijateljstvo i partnerstvo je, u dobroj meri, odgovor na taj paranoičan stav.

Druga sličnost je odnos prema Severnoatlantskoj alijansi. Si je sve više uveren da će Vašington kreirati neku vrstu NATO-a u Aziji i da su Aukus (SAD, Velika Britanija i Australija) i QUAD (SAD, Japan, Indija i Australija) embrioni iz kojih će proizaći nova vojna organizacija s ciljem da „zadavi“ kineske hegemonske ambicije.

Kineski mediji od početka ruske invazije na Ukrajinu okrivljuju SAD za rat na istoku Evrope, odnosno da su Amerikanci i Evropljani isprovocirali Rusiju, s ciljem da obezbede uverljivost teorije da Amerikanci žele da naprave novu krizu u Aziji po ukrajinskom receptu i tako probaju da izoluju Kinu.

Džongnanhaj preko svoje propagandne mašinerije, sa pipcima i u Evropi, širi antiamerički narativ, nastavlja, bez predaha, da preti Tajvanu invazijom, ponaša se nasilnički u Južnom kineskom moru prema Filipinima i Vijetnamu, militarizuje granicu sa Indijom i pojačava nasilnu asimilaciju Tibetanaca.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 23. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 645

Nedeljnik 645

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.