Zaobilazno uvedena vanredna situacija u Češkoj uprkos volji parlamenta

0
Foto Beta/ (AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Češka vlada je odlučila danas da zaobilazno, na zahtev predsednika regiona, na 14 dana ponovo uvede vanrednu situaciju kako ne bi odmah prestale da važe sanitarne mere i zatvaranje koji su uvedeni zbog pandemije kovid-19 budući da je u četvrtak parlament odbio da po šesti put produži vanrednu situaciju koja je na snazi od 5. oktobra.

Predsednici regiona, iz opozicije i vladajuće stranke ANO izašli su tako u susret premijeru Andreju Babišu i izbegli mogućnost da oni moraju da proglašavaju lokalno stanje opasnosti a da sanitarne mere donose pojedinačno ministarstva i Sanitarna služba, uz detaljno obrazloženje kako ih sudovi ne bi ukidali.

Oni su postavili vladi uslov da ukine policijski čas od 21 sat do pet ujutru, deca da se što pre,  bar od 1. marta počnu vraćati u škole, a vlada da revidira sanitarne mere u sada zatvorenim radnjama i kulturnim institucijama a državna uprava da počne rad sa strankama.

Takođe su postavili su premijeru i vladi ultimatum da hitno postigne dogovor sa opozicijom i da se usvoji Zakon o pandemiji, koji opozicija traži još od proleća i da se mere donose na osnovu njega a ne bez ikakvog objašenja po sili vanredne situacije, odnosno tzv. situacije krize zbog pandemije, što je blaži stepen od vanrednog stanja.

“Teška srca sam se pridružio zahtevu ostalih predsednika regiona da se uvede vanredna situacija. Prag bi u suprotnom ostao usamljen i sa drugačijim pravilima. Pretio bi dolazak ljudi iz susednih regiona u prodavnice u Pragu i pogoršanje epidemije”, saopštio je danas na Tviteru gradonačelnik Praga koji ima status jednog od 14 regiona u Češkoj, Zdenjek Hžib iz Piratske stranke. 

Poslednja kap za češku opoziciju da odbije da produži vanrednu situaciju u četvrtak bilo je to što je premijer otputovao iznenada u Srbiju da skuplja informacije o vakcinisanju i vakcinama koje ionako u praksi u Češkoj ne može da primeni umesto da u kritičnom trenutku kada epidemije ponovo uzima maha obrazloži građanima i obezbedi podršku parlamenta za vanrednu situaciju.

Predsednik Senata parlamenta Miloš Vistrčil, na osnovu mišljenja stručnjaka za ustavno pravo, upozorio je danas da ako vlada proglasi novu vanrednu situaciju zbog toga što joj parlament nije produžio prethodnu, krši ustav i ukida kontrolu parlamenta nad vladom.

“Uveli smo vanrednu situaciju na osnovu druge činjenice, na osnovu zahteva predsednika regiona. Drago mi je da je pobedio zdrav razum. Kraj vanredne situacije značio bi popuštanje mera. To zaista ne možemo da dozvolimo. Situacija nije dobra”, kazao je na konferenciji za novinare posle sednice vlade premijer Babiš.

U Češkoj se korona virusom od proleća zarazilo više od milion ljudi, u subotu su testovi otkrili 5.118 novih slučajeva, a zaključno sa subotom umrlo je 18.143 osoba, dok je trenutno u bolnicama 5.456 kovid bolesnika.

Nemačka je od ponoći ponovo počela kontrole na granicama sa Češkom, a zbog nesposobnosti vlade premijera Babiša da se bori sa epidemijom neočekivano su nemačke vlasti zabranile i tranzit Česima, bez obzira na test, ukoliko nije reč o transportu robe ili nužnim posetama kao što su sahrane ili obilazak porodice.

“Sve do sada smo imali razumevanje. Suočeni smo sa ekstremnom pretnjom. Nije moguće da na jednoj strani granice budu zatvorene škole, prodavnice, ograničen javni život a da na drugoj strani granice počinje žurka”, rekao je u subotu premijer Saksonije Mihael Krečmer bojeći se da češka vlada nije u stanju da se dogovori sa opozicijom oko vanredne situacije i kriznih mera.

Nemački analitičari, kao i češki upozorili su da je do sada premijer Babiš zahvaljujući vanrednoj situaciji mogao da upravlja državom onako kako je više puta javno izjavljivao, kao sa sopstvenim preduzećem, da o svemu odlučuje ali da se to pokazao fatalnim sudeći prema broju mrtvih na milion stanovnika.

Češka je vrlo uspešno prošla kroz prvi talas pandemije u proleće ali tada se premijer samo državnički mudro povukao i prepustio da odluke donose stručnjaci iz epidemiološkog tima i Centralni krizni štab i skoro 80 odsto Čeha podržavalo je mere, dok sada konfuzna zatvaranja i mere bez obrazloženja ne poštuje, prema najnovijim anketama, oko 40 odsto gradjana.