“Žao mi je onih koji će narednih pola godine jesti samo pirinač i testenine…”: Zeman zbija šale zbog panike oko koronavirusa

1
Beta - AP Photo/Aaron Favila

Predsednik Češke Miloš Zeman apelovao je na sunarodnike da ne šire paniku povodom korona virusa i šalio se da mu je žao onih Čeha koji su podlegli histeriji, pokupovali trajnije namirnice, “pa će narednih pola godina za večeru na smenu jesti samo pirinač i testenine”.

“Prijatelji, želeo bih da vas pozovem da pre svega sačuvate hladnokrvnost zato što najgore što može da nas snađe jeste strah. Strah nas slabi. U potpunosti podržavamo mere vlade i Saveta za bezbednost države ali želeo bih da upozorim na histeriju ili paniku”, kazao je sinoć Zeman na svečanom koncertu u Pragu povodom sedme godišnjice njegovog predsedničkog mandata.

Zeman je naglasio da država i trgovine imaju puna skladišta i da ako slučajno negde nečeg nema to je zato što je malo vozila da robu razvezu.

“Nedavno sam na internetu našao divan mali oglas. Prodajem 6.000 konzervi mesnog doručka. Šifra: u ponedeljak sam malo paničio”. Ja žalim sve one koji će sada imati pola godine za večeru na smenu pirinač i testenine, ali sami su za to krivi”, kazao je Zeman.

Zbog već 32 potvrđena slučaja zaraze novim korona virusom u Češkoj za nedelju dana otkako se i tu pojavio i uobičajenog povratka Čeha sa skijanja u Italiji jutros su po naređenju vlade počele nasumične kontrole putnika na granicama, gde vatrogasci uz asistenciju policije mere putnicima telesnu temperaturu.

Češka vlada ukinula je letove u oblasti sveta sa žarištima, između ostalog i na sever Italije a naredila je pod pretnjom drakonskih novčanih kazni kućni karantin na 14 dana za sve koji se vraćaju u Češku iz Italije počev od noći sa 6. marta na 7. mart, dok je još ranije naređen karantin za povratnike iz Kine.

“Apelovao sam na italijanskog premijera da pozove Italijane da ne putuju van Italije dok se stanje ne reši”, napisao je premijer Andrej Babiš na društvenim mrežama.

Danas se Savet za bezbednost države sprema da na predlog ministra zdravlja Adama Vojteha naredi zabranu poseta u staračkim domovima i bolnicama, iako su neke samoinicijativno takvu zabranu već uvele.

Od pojave koronavirusa u Češkoj 2. marta na Covid-19 testirano je 928 ljudi, a potvrđen je kod 32 pacijenta.

Oko 1.100 ljudi je u karantinu ali očekuje se da će se broj povećati za preko 16.000 jer je toliko Čeha boravilo na skijanju u Italiji a po naređenju vlade moraju, bez posete ordinaciji, da se jave svom lekaru i ostanu u domaćem karantinu, saopštio je jutros najnovije podatke češki ministar zdravlja.

Premijer Babiš poručio je da će apelovati na poslodavce da im iako su na bolovanju za tih 14 dana isplate punu platu.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Njihov predsednik se “neslano sali” ali uvodi radikalne mere koje su apsolutno ispravne.
    Nadam se da ce se i nasi nadlezni trgnuti iz pogresnog pristupa, da ne bismo dosli u situaciju Italije.

Comments are closed.